Παρέμβαση του Συμβούλου του ΣΤΕΚ Άγγελου Λοΐζου στο «Greece-Cyprus Business Summit»

Την ευκαιρία να αναπτύξει σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την τουριστική βιομηχανία αλλά και πρακτικούς τρόπους συνεργασίας μεταξύ επαγγελματιών του τομέα από Ελλάδα και Κύπρο, είχε ο Σύμβουλος του ΣΤΕΚ, Άγγελος Λοΐζου, κατά τη διάρκεια του «Greece-Cyprus Business Summit» το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Ως ο μοναδικός εκπρόσωπος του ξενοδοχειακού τομέα από την Κύπρο, ο κ. Λοΐζου συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Αναδυόμενοι τουριστικοί κλάδοι – Αναπτυξιακά εργαλεία στην υπηρεσία του Τουρισμού – Η ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας στην τουριστική βιομηχανία».

Όπως ανέφερε κατά την παρέμβαση του ο κ. Λοΐζου, ο τουριστικός τομέας σε Ελλάδα και Κύπρο προσπαθεί να ανακάμψει από δύο κρίσεις (της πανδημίας και των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία), την ίδια ώρα που εντείνεται ο ανταγωνισμός στην περιοχή.

Σημείωσε πως μετά την πανδημία έχουν δημιουργηθεί νέες ισχυρές τουριστικές τάσεις ενώ ο ρόλος της τεχνολογίας ενισχύεται διαρκώς και θα πρέπει να τύχει προσεκτικής αξιολόγησης και αξιοποίησης. «Αξιοποιώντας την τεχνολογία μπορούν να αναλυθούν δεδομένα και να γίνουν οι ανάλογες προσαρμογές οι οποίες να καλύπτουν τις απαιτήσεις του σύγχρονου τουρίστα», σχολίασε ο Άγγελος Λοΐζου, τονίζοντας πως στην περίπτωση της Κύπρου προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ο ποιοτικός τουρισμός.

Συνεργασία στην πράξη

Ο κ. Λοΐζου υπερθεμάτισε πως τουριστικοί φορείς σε Ελλάδα και Κύπρο μπορούν να συνεργαστούν στην πράξη και όχι απλώς στη θεωρία. Έδωσε ως παράδειγμα τρία ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιούνται από τον ΣΤΕΚ σε στενή συνεργασία με φορείς του ελληνικού τουρισμού. Πρόσθεσε επίσης πως η ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών σε θέματα φιλοξενίας για εντοπισμό και εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών από τους εμπλεκόμενους φορείς και των δύο χωρών είναι απαραίτητη και ιδιαίτερη επωφελής.