Α. Βαβλίτης: Ανέφικτο να αναπληρωθεί η απώλεια επισκεπτών από Ρωσία και Ουκρανία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναπόφευκτα θα επηρεάσουν σοβαρά την κυπριακή οικονομία και ειδικά τον τουριστικό τομέα.

Παρόλο που οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και τα δεδομένα διαφοροποιούνται διαρκώς, πολύ δύσκολα θα έρθουν φέτος τουρίστες από τη Ρωσία, ούτε βέβαια και από την Ουκρανία. Ήδη έχουν καταγραφεί οι πρώτες ακυρώσεις από τη ρωσική αγορά. Επιπρόσθετα, η μεγάλη υποτίμηση του ρουβλιού θα επηρεάζει μεσοπρόθεσμα την αγοραστική δύναμη των Ρώσων τουριστών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα είτε να περιορίσουν τα ταξίδια είτε να επιλέξουν φθηνότερους προορισμούς. Σημαντική παράμετρο θα αποτελέσουν επίσης οι οικονομικές επιπτώσεις στις αεροπορικές εταιρείες ρωσικών συμφερόντων και στους μεγάλους οργανωτές ταξιδιών της χώρας.

Είναι βέβαιο πως η κρίση θα πλήξει σημαντικά τις κυπριακές τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στη ρωσική αγορά. Η αρνητική αυτή εξέλιξη έρχεται μετά από δύο ιδιαίτερα δύσκολα και ζημιογόνα χρόνια, λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία COVID-19. Οι αναμενόμενες περαιτέρω αυξήσεις τιμών σε όλους τους τομείς, θα αποτελέσουν παράγοντες που θα ασκήσουν επιπρόσθετη πίεση στα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων του τομέα, οι οποίες αισιοδοξούσαν πως το 2022 θα ήταν η χρονιά της ουσιαστικής ανάκαμψης.

«Επικροτούμε τις προσπάθειες τόσο του υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων όσο και του υφυπουργείου Τουρισμού για επαφές το αμέσως επόμενο διάστημα με οργανωτές ταξιδιών από άλλες αγορές και για αύξηση των πτήσεων από χώρες με τις οποίες ήδη υπάρχει αεροπορική συνδεσιμότητα αλλά και με άλλες. Ανάλογες υποστηρικτικές ενέργειες θα γίνουν κι από πλευράς των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Ωστόσο, είναι ανέφικτο να αναπληρωθεί πλήρως το κενό από άλλες αγορές», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ, Άκης Βαβλίτης.

Υπό το φως των πιο πάνω δεδομένων, καλούμε το υπουργείο Εργασίας να εξετάσει επειγόντως την επαναφορά σχεδίου στήριξης, παρόμοιο με εκείνο που ίσχυε για να απαμβλύνει τις επιπτώσεις της πανδημίας για όσες ξενοδοχειακές μονάδες φιλοξενούν μεγάλο αριθμό τουριστών από τη ρωσική και ουκρανική αγορά και αποδεδειγμένα θα επηρεαστούν από τις εξελίξεις.

Περαιτέρω, ενδεχομένως να προκύψει ανάγκη επιπρόσθετης στήριξης προς ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις που θα υποστούν σοβαρό πλήγμα.