Την ανησυχία του για την τουριστική χρονιά του 2024 διατυπώνει  ο ΣΤΕΚ, επισημαίνοντας την ύπαρξη σημαντικών προκλήσεων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΤΕΚ φιλοξένησε, σε πρόσφατη συνεδρίασή του, εκπρόσωπο της Hermes Airports στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής του για διεξοδικές συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων με όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα του τουρισμού.

Από την ενημέρωση που έτυχαν τα μέλη του ΔΣ για τις εξελίξεις και την κατάσταση πραγμάτων όπως διαμορφώνεται την παρούσα χρονική στιγμή και ενόψει  της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, βασικό συμπέρασμα είναι πως προκαλούνται σημαντικές ανησυχίες. Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα προγραμματισμούς των αεροπορικών εταιρειών για διενέργεια πτήσεων από και προς τα κυπριακά αεροδρόμια, μέχρι στιγμής για το 2024 καταγράφεται μείωση 550.000 θέσεων σε σύγκριση με το 2023 .

Πέραν αυτού συνεχίζεται η αβεβαιότητα για τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά του Ισραήλ, η οποία σχετίζεται με το συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα  και όπου οι ενδείξεις κάθε άλλο παρά αισιόδοξες μπορούν να χαρακτηριστούν.

Επιπλέον η πιθανότητα καθήλωσης ή χρονοβόρων επιδιορθώσεων σε συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφη, λόγω προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί, ενδεχομένως να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα εάν  επηρεαστούν Αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια προς και από Κύπρο.

Γίνεται αντιληπτό ότι η αβεβαιότητα για  τις προοπτικές της φετινής τουριστικής χρονιάς είναι μεγάλη και ως εκ τούτου όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να επιδεικνύουν τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα πάντοτε σε πνεύμα συνεργασίας για το καλώς νοούμενο συμφέρον του τομέα και της οικονομίας γενικότερα.