ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημαντικές οι προοπτικές για τον θρησκευτικό τουρισμό Κύπρου και Ελλάδας
• Διαπιστώσεις από την υλοποίηση της πράξης της ΕΕ «RECULT: Ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του Θρησκευτικού Τουρισμού στη νησιωτική περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου».

Σημαντικές είναι οι προοπτικές για ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού σε Κύπρο και Ελλάδα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της τελικής εκδήλωσης της πράξης RECULT, κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι εργασίες που έγιναν στο πλαίσιο αυτής.

Στην εκδήλωση, που έλαβε χώρα την Πέμπτη 23/06/22, στην Αίθουσα Τελετών του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχ. Μακαρίου Γ΄, στην Λευκωσία και διοργανώθηκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, αναγνώσθηκε χαιρετισμός του Υφυπουργού Τουρισμού κ. Σάββα Περδίου, ο οποίος τόνισε τη σημασία του θρησκευτικού τουρισμού για την Κύπρο και την Ελλάδα. Με την πλούσια θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτουν οι δύο χώρες, όπως σημείωσε, μπορούν να αναπτύξουν πολύ περισσότερο αυτήν τη μορφή τουρισμού. Ο χαιρετισμός αναγνώσθηκε εκ της Διευθύντριας Τουρισμού κας Α. Δημητριάδου.

Επίσης, σε χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου ΄Β που αναγνώσθηκε από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριο, ο Μακαριώτατος χαιρέτισε την υλοποίηση αυτού του προγράμματος που όπως τόνισε αναδεικνύει την άυλη και υλική πολιτιστική εκκλησιαστική μας κληρονομιά και συμβάλλει συνάμα στην ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού Κύπρου και Ελλάδας.

Την σημαντικότητα του προσκυνηματικού τουρισμού υπογράμμισε σε χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος ΄Β που αναγνώσθηκε από τον Γραμματέα της Ι.Μ. Σύρου Αλ. Μαρκουίζο. Μεγίστης σημασίας είναι η ανάδειξη της κληρονομιάς μας, πρόσθεσε, καθώς επίσης και η κατάλληλη εκπαίδευση των ειδικών του χώρου για την σωστή ανάδειξή της.

Από την πλευρά του, ο Τουριστικός Λειτουργός του Υφυπουργείου Τουρισμού της Κύπρου κος Χρ. Παπαχριστοδούλου έκανε μια γενική παρουσίαση του έργου καθώς και των δράσεων που αναλήφθηκαν.

Εκ μέρους του Υπουργείου Τουρισμού της Ελλάδας μίλησε η κα Ευ. Ιωσήφ παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των δράσεων του Υπουργείου στο πλαίσιο του RECULT.

Στη συνέχεια, η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, κα Χρ. Ψηλογένη, αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού στη νησιώτικη περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου. Ακόμα μίλησε για τις δράσεις που αφορούν τον θρησκευτικό τουρισμό, την εκπαίδευση των επαγγελματιών του τουρισμού και το Παρατηρητήριο θρησκευτικού τουρισμού.

Ο Αντιπρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου κος Ν. Χρυσίνης αναφέρθηκε στη συμβουλευτική κατάρτιση και πιστοποίηση των επαγγελματιών σε θέματα θρησκευτικού τουρισμού καθώς και στις πολιτιστικές διαδρομές κρουαζιέρας θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού.

Ο κος Π. Πόγκας αναφέρθηκε στη συνεισφορά της Εκκλησίας της Ελλάδος στην υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Σωματείου ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου κος Β. Δρακονάκης παρουσίασε την δράση και τα αποτελέσματα της Εκκλησίας της Κύπρου ως προς την ψηφιοποίηση της υλικής και άυλης εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κος Χ.Ν. Αναγνωστόπουλος μίλησε κι αυτός με την σειρά του για τη ψηφιοποίηση και οπτικοποίηση της υλικής και άυλης θρησκευτικής κληρονομιάς από πλευράς του Πανεπιστημίου.

Τέλος, ο Βοηθός Ερευνητής κος Χρήστος Αντρέεβ του ΤΕΠΑΚ αναφέρθηκε στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για την ανάπτυξη του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι όλες οι δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το εταιρικό σχήμα πλαισιώνουν το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι ο κύριος δικαιούχος, το Υπουργείο Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η Εκκλησία της Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.