O ΣΤΕΚ εκφράζει την έντονη δυσφορία του για το διογκούμενο φαινόμενο βανδαλισμού των οδικών πινακίδων με την χρήση σπρέι μπογιάς και την έλλειψη σωστής συντήρησης, ιδιαίτερα σε σχέση με τον ανεπαρκή καθαρισμό των οδικών σημάνσεων από κλαδιά δέντρων. Η σαφής και καλά συντηρημένη οδική σήμανση συμβάλλει στη βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας και στη διασφάλιση της ασφάλειας, τόσο των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών.

Η αχρήστευση των οδικών πινακίδων με τη χρήση σπρέι μπογιάς επηρεάζει αρνητικά τη συνολική εικόνα του νησιού μας, ως φιλόξενου προορισμού και αποτελεί κακό δείγμα πολιτισμού. Τέτοιες πράξεις βανδαλισμού στέλνουν ένα ιδιαίτερο μήνυμα στους τουρίστες, υπονομεύοντας τις προσπάθειες αμέτρητων ατόμων και φορέων οι οποίοι εργάζονται διαρκώς για την προβολή της Κύπρου ως ποιοτικού τουριστικού προορισμού.

Επιπρόσθετα, παρατηρούμε τη διαχρονική ανεπαρκή συντήρηση των οδικών πινακίδων, ιδιαίτερα εκείνων που κρύβονται από κλαδιά δέντρων κι άλλων φυτών τα οποία δεν τυγχάνουν της απαραίτητης φροντίδας.

Ο ΣΤΕΚ καλεί όλους τους αρμόδιους  να αναλάβουν ταχεία και αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Προς αντιμετώπιση του φαινομένου, ενδεικτικά είναι τα παρακάτω μέτρα: 

-Ενισχυμένη επιτήρηση: Αύξηση των περιπολιών και των προσπαθειών επιτήρησης σε περιοχές επιρρεπείς σε βανδαλισμούς και επιβολή αυστηρότερων ποινών για όσους εντοπίζονται να βανδαλίζουν δημόσια περιουσία.

Άμεσος καθαρισμός και συντήρηση: Καθορισμός τακτικών προγραμμάτων καθαρισμού οδικών πινακίδων, διασφαλίζοντας ότι παραμένουν καθαρά και απαλλαγμένα από οπτικά εμπόδια.

Βελτιωμένος σχεδιασμός σήμανσης: Εφαρμογή καινοτόμων και ανθεκτικών σε βανδαλισμούς σημείων σήμανσης που αποθαρρύνουν όσους βανδαλίζουν και είναι ευκολότερο να καθαριστούν και να συντηρηθούν.