Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εμποροβιομηχανική έκθεση στην Κύπρο. Διοργανώνεται στα τέλη Μαΐου από την Αρχή Κρατικών Εκθέσεων Κύπρου και στοχεύει στην παρουσίαση του συνόλου της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Κύπρου, αλλά και των άλλων χωρών του κόσμου.
Κάθε χρόνο εκατοντάδες περίπτερα από την Κύπρο και από πολλές άλλες χώρες εκθέτουν προϊόντα και υπηρεσίες. Ο αριθμός των επισκεπτών φθάνει τις 100.000.
Η πρώτη Διεθνής Κρατική Έκθεση Κύπρου οργανώθηκε το 1975.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στον αριθμό 22203600.
Κάθε χρόνο την 1η του Οκτώβρη η Κύπρος γιορτάζει την ανεξαρτησία της, που πέτυχε το 1960 μετά από ένα τετράχρονο αγώνα [1955-1959] κατά των Άγγλων αποικιοκρατών.
Η 1η του Οκτώβρη είναι δημόσια αργία. Τα σχολεία, τα γραφεία, τα καταστήματα είναι κλειστά και η μέρα γιορτάζεται με εκδηλώσεις και ομιλίες στα σχολεία και στις κοινότητες. Η κύρια εκδήλωση της ημέρας είναι η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η μέρα τελειώνει με δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, που είναι ανοικτή σε όλους τους πολίτες.
Πρόκειται για ένα ετήσιο φεστιβάλ κινηματογράφου, που οργανώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με το θέατρο Ριάλτο της Λεμεσού.
Σκοπός του φεστιβάλ είναι να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη και χαρακτηριστική εικόνα από τη διεθνή κινηματογραφική σκηνή, κυρίως από την Ευρώπη και την Ασία.
Οι προβολές των ταινιών γίνονται στο Pantheon Art Cinema και στο Cine Studio στη Λευκωσία και στο θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό.
Το πολιτιστικό αυτό φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι για δύο εβδομάδες στα μέσα Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου. Το πρόγραμμα συνήθως περιλαμβάνει χορό και μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, το 2007 όμως περιέλαβε και μια φωτογραφική έκθεση. Όλες οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώραν στο πολιτιστικό κέντρο “Το Σκαλί”.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στον αριθμό 22462233.
Στόχος του αντιρατσιστικού πολυπολιτισμικού αυτού φεστιβάλ είναι να συνενώσει ανθρώπους όλων των φυλών. Οργανώνεται από την ΚΙΣΑ (Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη και Αντιρατσισμό) και λαμβάνει χώρα στην Πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου μαζεύονται και εκδηλώνουν μαζί διάφορες οργανώσεις, οργανώσεις μεταναστών, ανθρώπων που είναι αιτητές πολιτικού ασύλου και προσφύγων, καθώς και κυπριακές οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει μουσική, τραγούδια και χορό. Περίπτερα δίνουν πληροφορίες για τον αγώνα κατά του ρατσισμού στην Κύπρο. Διοργανώνονται επίσης εκθέσεις και διατίθενται προς δοκιμή φαγητά από διάφορες χώρες. Ειδικός χώρος αφιερώνεται στην ψυχαγωγία των παιδιών.
Το φεστιβάλ διοργανώνεται το Νοέμβρη και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Εκδηλώσεις γίνονται και στην προκυμαία του Μόλου στη Λεμεσό.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στον αριθμό 22878181
Πρόκειται για ετήσια εκδήλωση διάρκειας μιας εβδομάδας κατά το μήνα Μάιο. Το φεστιβάλ φιλοξενεί κάθε χρόνο διεθνούς φήμης μουσικούς. Κατά τη διάρκειά του εκτελούνται κοντσέρτα μουσικής δωματίου και ρεσιτάλς και δίνονται διαλέξεις.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Αμφιθέατρο της ΠΑΣΥΔΥ στη Λευκωσία και στη Βασιλική Έπαυλη στα Κούκλια, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μνημεία αρχιτεκτονικής της Φράγκικης εποχής στην Κύπρο, αναγνωρισμένο από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού της Αφροδίτης.
Το Φεστιβάλ οργανώνει από το 2000 το Ίδρυμα “ΦΑΡΟΣ” με τη στήριξη του Κοινοτικού Συμβουλίου Κουκλιών και του Γαλλικού Πολιτιστικού Κέντρου.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στον αριθμό 22663871
Το Φεστιβάλ αυτό διαρκεί δύο εβδομάδες. Γίνεται μέσα στον Απρίλη στο Αμφιθέατρο της ΠΑΣΥΔΥ στη Λευκωσία και αφορά στην κλασική μουσική δωματίου.
Λαμβάνουν μέρος σολίστες διεθνούς φήμης, που δίνουν μια σειρά από κοντσέρτα. Ένα από τα κοντσέρτα απευθύνεται στα παιδιά.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στον αριθμό 22352355
Πληροφορίες από ιστοσελίδα Cyprus Events.
Η Γιορτή του Κρασιού είναι από το 1961 ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γεγονότα της Λεμεσού, που θεωρείται η κυπριακή πρωτεύουσα του κρασιού. Η Γιορτή διοργανώνεται στο Δημόσιο Κήπο της Λεμεσού και διαρκεί 12 ημέρες.
Η Γιορτή του κρασιού είναι εμπνευσμένη από τις αρχαίες γιορτές προς τιμήν του θεού του κρασιού Διόνυσου και τιμά μια μακρά παράδοση παραγωγής κρασιού στην Κύπρο.
Η γιγαντιαία φιγούρα ενός παραδοσιακά ντυμένου Κύπριου στην είσοδο του Δημόσιου Κήπου κατά τη διάρκεια της γιορτής καλωσορίζει τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες.
Στο χώρο της εκδήλωσης οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν τα κυπριακά κρασιά , καθώς και παραδοσιακά κυπριακά φαγητά. Παρ’ όλο που υπάρχει ένα μικρό τέλος εισόδου, οι επισκέπτες μπορούν να πιουν εντελώς δωρεάν όση ποσότητα κρασιού επιθυμούν.
Στο χώρο μπορεί επίσης να δει κανείς ένα παραδοσιακό πατητήρι και να χαρεί στο υπαίθριο θέατρο του Κήπου παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, καθώς και θεατρικές παραστάσεις από κυπριακά και ξένα σχήματα.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στον αριθμό 25745919
Σε όλη την ιστορία της η Λεμεσός εθεωρείτο η πόλη του γλεντιού. Είναι γι’αυτό το λόγο που φημίζεται και για το καρναβάλι της, που είναι το πιο μεγάλο και πολύχρωμο καρναβάλι της Κύπρου.
Η περίοδος του Καρναβαλιού, που διαρκεί 10 μέρες, ξεκινά την Τσικνοπέμπτη ή Κρεατινή, όπως ονομάζεται, επειδή είναι η αρχή μιας 10ήμερης περιόδου κρεατοφαγίας, η οποία προηγείται της 40ήμερης νηστείας του Πάσχα.
Οι εορτασμοί του Καρναβαλιού αρχίζουν με την είσοδο του βασιλιά Καρνάβαλου και της συνοδείας του στην πόλη. Την πρώτη Κυριακή γίνεται η καρναβαλίστικη παρέλαση των παιδιών, ενώ τη δεύτερη Κυριακή η μεγάλη παρέλαση πεζών και αρμάτων.
Ενδιάμεσα, χορωδίες κανταδόρων τραγουδούν σε δρόμους και σε πλατείες , χοροί μασκαρεμένων οργανώνονται σε πλατείες και κινηματοθέατρα , καθώς επίσης σε ξενοδοχεία και κέντρα διασκέδασης.
Οι περισσότερες εκδηλώσεις είναι δωρεάν.
Το Ράλι της Κύπρου διεξάγεται από το 1970. Είναι ένα αθλητικό γεγονός τριών ημερών, που διεξάγεται στα μέσα του Μάη στους δρόμους της Λεμεσού και στους επικίνδυνους δρόμους του όρους Τρόοδος.
Από το 2000 μέχρι το 2006 αποτελούσε μέρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της FIA . Το 2007 και το 2008 αποτελούσε μέρος του FIA Μέσης Ανατολής. Αναμένεται όμως ότι το Ράλι της Κύπρου από το 2009 θα επανέλθει στην Παγκόσμια Αθλητική Διοργάνωση.
Οι οδηγοί των αυτοκινήτων που παίρνουν μέρος στο ράλι ακολουθούν δύο ειδών διαδρομές. Τις διαδρομές των δημόσιων δρόμων, όπου πρέπει να συμμορφώνονται με τους περιορισμούς ταχύτητας που ισχύουν για όλους τους οδηγούς, και τις ειδικές διαδρομές, που πρέπει να συμπληρώσουν στη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.
Τα “Λεμέσια”, ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα στην Κύπρο, διοργανώνονται κάθε Οκτώβρη στη Λεμεσό.
Κατά τη διάρκεια των 10 ημερών των “Λεμεσίων” αθλητές από διάφορες χώρες συναγωνίζονται σε μια σειρά από αθλήματα, όπως η πυγμαχία, το καράτε, το τρίαθλον, ο μαραθώνιος, η σκοποβολή, η ρυθμική γυμναστική και η ποδηλατοδρομία. Κάθε χρόνο και μια μεγάλη, διεθνούς επιπέδου, αθλητική προσωπικότητα είναι το τιμώμενο πρόσωπο. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ γίνονται κι άλλες εκδηλώσεις σχετικές με τον αθλητισμό, όπως έκθεση φωτογραφίας που απεικονίζει την αθλητική ιστορία της Κύπρου.
Για πρώτη φορά τα Λεμέσια οργανώθηκαν το 1998 κι έκτοτε η διοργάνωση επεκτείνεται σε περισσότερα αθλήματα, προσελκύοντας κάθε χρόνο και περισσότερους διεθνείς αθλητές.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στον αριθμό 25884300.
Κάθε χρόνο η Ρωσική πρεσβεία στην Κύπρο, ο Δήμος Λεμεσού και η ρωσική εφημερίδα Cyprus Advertiser διοργανώνουν το Ρωσσοκυπριακό Φεστιβάλ στην περιοχή του Μόλου στη Λεμεσό, με στόχο να φέρουν πιο κοντά τις δυο χώρες σε πολιτιστικό επίπεδο.
Οι εκδηλώσεις γίνονται στις αρχές Ιουνίου και διαρκούν δύο μέρες. Περιλαμβάνουν ρωσικούς και κυπριακούς χορούς και τραγούδια , καθώς και έκθεση, όπου πάνω από 70 εταιρείες, ρωσικές και κυπριακές, εκθέτουν τα προϊόντα τους.
Η δεύτερη μέρα αφιερώνεται αποκλειστικά στα παιδιά, που επιδεικνύουν τη δεξιότητά τους σ’ένα ειδικό μουσικό κοντσέρτο. Επίσης τους παρέχεται ψυχαγωγία με διαγωνισμούς, clowns, πυροτεχνήματα και χορό.
Εκτός από τη Γιορτή του Κρασιού, η Λεμεσός διοργανώνει κάθε χρόνο και το Φεστιβάλ Μπίρας. Το Φεστιβάλ Μπίρας λαμβάνει χώραν στο Μόλο τον Ιούλιο.
Κύριο χαρακτηριστικό του είναι βέβαια η μπίρα. Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι επισκέπτες μπορούν να διασκεδάσουν με μουσική DJ πίνοντας μπίρα ντόπια ή εισαγόμενη, όπως ΚΕΟ, Heineken, Becks, Amstel,Stella, Artois, Budweiser, και Hoegaarden.
Πρόκειται για ένα ετήσιο φεστιβάλ κινηματογράφου, που οργανώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με το θέατρο Ριάλτο της Λεμεσού.
Σκοπός του φεστιβάλ είναι να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη και χαρακτηριστική εικόνα από τη διεθνή κινηματογραφική σκηνή, κυρίως από την Ευρώπη και την Ασία.
Οι προβολές των ταινιών γίνονται στο θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και στο Pantheon Art Cinema και Cine Studio στη Λευκωσία.
Το Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Χορού οργανώνεται κάθε χρόνο το Μάιο στη Λεμεσό, δίνοντας την ευκαιρία στους λάτρεις του χορού να απολαύσουν εξαιρετικά δημιουργήματα της ευρωπαϊκής τέχνης στον τομέα του χορού.
Ομάδες χορευτών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έρχονται στην Κύπρο, για να παρουσιάσουν κάτι αντιπροσωπευτικό από τη σύγχρονη δημιουργία της χώρας τους στο χορό. Απαιτείται όπως αυτό που θα παρουσιαστεί να είναι κάτι σημαντικό, π.χ. μια μοναδική χορογραφία ή μια πρωτοποριακή παρουσίαση.
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και το θέατρο Ριάλτο Λεμεσού με τη συνεργασία των πρεσβειών των χωρών που παίρνουν μέρος.
Οι παραστάσεις δίνονται στο θέατρο Ριάλτο. Εκτός από τις παραστάσεις οργανώνονται και εργαστήρια χορού.
Κάθε καλοκαίρι η Κοινοτική Αρχή του Αγίου Τύχωνα διοργανώνει τα “Αμαθούσια” στη φαντασμαγορική τοποθεσία της Αμαθούντας στη Λεμεσό, ανάμεσα στα ερείπια της αρχαίας Αμαθούντας δίπλα στη θάλασσα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως χορούς και τραγούδια, παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Για αρκετά χρόνια τώρα ο Δήμος Λεμεσού οργανώνει το Φεστιβάλ Μπαλέτου, ένα από τα πιο σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα στην Κύπρο.
Μερικές από τις μέχρι τώρα συμμετοχές στο Φεστιβάλ είναι τα Μπαλέτα της Αγίας Πετρούπολης, τα Μπαλέτα Μπολσόι, τα Μπαλέτα του Κρεμλίνου, τα Εθνικά Μπαλέτα της Ουγγαρίας, το Michael Flatley ‘s Lord of the Dance και η Ισπανική Ομάδα Fuego.
Κύριοι χορηγοί του Φεστιβάλ είναι η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στον αριθμό 25745919
Στόχος του αντιρατσιστικού πολυπολιτισμικού αυτού φεστιβάλ είναι να συνενώσει ανθρώπους όλων των φυλών. Οργανώνεται από την ΚΙΣΑ (Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη και Αντιρατσισμό) και λαμβάνει χώραν στην προκυμαία του Μόλου στη Λεμεσό, όπου μαζεύονται και εκδηλώνουν μαζί διάφορες οργανώσεις, οργανώσεις μεταναστών, ανθρώπων που είναι αιτητές πολιτικού ασύλου και προσφύγων, καθώς και κυπριακές οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει μουσική, τραγούδια και χορό. Περίπτερα δίνουν πληροφορίες για τον αγώνα κατά του ρατσισμού στην Κύπρο. Διοργανώνονται επίσης εκθέσεις και διατίθενται προς δοκιμή φαγητά από διάφορες χώρες. Ειδικός χώρος αφιερώνεται στην ψυχαγωγία των παιδιών.
Το φεστιβάλ διοργανώνεται το Νοέμβρη και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Εκδηλώσεις γίνονται και στην Πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της Λευκωσίας.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στον αριθμό 22878181
Κάθε Ιούνιο στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου οργανώνονται παραστάσεις σαιξπηρικών έργων. Το αρχαίο θέατρο του Κουρίου βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου πάνω από τη θάλασσα , δημιουργώντας ένα εξαίσιο περιβάλλον για τα έργα του μεγάλου Άγγλου δραματουργού.
Οι σαιξπηρικές βραδιές είναι μια εκδήλωση φιλανθρωπική, που οργανώνεται από την Οργάνωση θωρακικών νόσων. Τις παραστάσεις παρακολουθεί πλήθος θεατών από την Κύπρο και το εξωτερικό.
Το διεθνές μουσικό φεστιβάλ “Βερενγκάρια” είναι αφιερωμένο στη σόλο κλασική μουσική και στη μουσική δωματίου, που εκτελείται από μουσικούς υψηλού επιπέδου απ’όλο τον κόσμο. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται το Μάρτιο στο θέατρο Ριάλτο της Λεμεσού. Οργανώνεται από το Δήμο Κάτω Πολεμιδιών και το θέατρο Ριάλτο στα πλαίσια της μουσικής και αισθητικής αγωγής των μαθητών με τη συνεργασία και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Από την καθιέρωση του Φεστιβάλ το 2003 φιλοξενήθηκαν σ’αυτό καλλιτέχνες από την Αργεντινή, την Αυστρία, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Κροατία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Ελβετία, την Ταϊουάν και βεβαίως την Κύπρο.
Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να εισάξει τα νέα άτομα στην κλασική μουσική, γι’αυτό και δύο πρωινά είναι αφιερωμένα σε κοντσέρτα που εκτελούνται από νεαρούς ταλαντούχους μουσικούς.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στον αριθμό 25343900
Τα τελευταία 8 χρόνια καθιερώθηκε η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, που λαμβάνει χώρα στο Ριάλτο Λεμεσού. Για τρεις μέρες προσφέρεται η ευκαιρία σε ντόπιους χορογράφους και χορευτές να δείξουν τη δουλειά τους και στο κοινό να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στον τομέα του σύγχρονου χορού στην Κύπρο. Κάθε μια από τις παραστάσεις έχει τη δική της ιδιαιτερότητα, τη δική της ταυτότητα. Κάθε χρόνο οι διοργανωτές προσθέτουν και κάτι νέο στην εκδήλωση.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στον αριθμό 25343900
Ο Ιούλιος είναι ο μήνας των εορτασμών προς τιμήν του περίφημου κυπριακού κρασιού της κουμανταρίας. Η εκδήλωση οργανώνεται από τα χωριά της κοιλάδας του Κούρρη, που είναι μια από τις κυριότερες οινοπαραγωγές περιοχές της Κύπρου. Η Άλασσα, ο Άγιος Γεώργιος, ο Δωρός, η Λάνεια, το Μονάγρι και η Συλίκου είναι τα χωριά που λαμβάνουν μέρος στη γιορτή αυτή.
Η κουμανδαρία είναι ένα γλυκό ποτό, που πίνεται μετά το γεύμα. Παρήχθη για πρώτη φορά την περίοδο των Σταυροφοριών και μέχρι σήμερα είναι πολύ αγαπητό σε ντόπιους και ξένους.
Πληροφορίες από ιστοσελίδα Cyprus Events.
Κάθε Ιούλιο ο Δήμος Λάρνακας οργανώνει ένα καλοκαιρινό φεστιβάλ με στόχο την ψυχαγωγία των Λαρνακέων και των ξένων που επισκέπτονται τη Λάρνακα ή διαμένουν σ’αυτή.
Χορός, μουσική, θέατρο, προβολή ταινιών, ποίηση περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Στο Φεστιβάλ Λάρνακας έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς μεγάλα και σημαντικά ονόματα, και συγκροτήματα απ’ όλο τον κόσμο.
Βασικοί χώροι παραστάσεων είναι το μεσαιωνικό κάστρο της Λάρνακας και το Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο.
Το ειδικό αυτό καλλιτεχνικό γεγονός διοργανώνεται το Νοέμβριο και δίνει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει ντόπιους ερασιτέχνες καλλιτέχνες και ερασιτεχνικές ομάδες καλλιτεχνών.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτελέσεις από χορωδίες, ορχήστρες, ομάδες χορού και θεατρικά σχήματα.
Όλες οι παραστάσεις δίνονται στο Δημοτικό Θέατρο της Λάρνακας.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στον αριθμό 24657745
Τον Απρίλιο διοργανώνεται μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της πόλης, αλλά και ίσως και ολόκληρης της Κύπρου. Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής ξεκίνησε το 1988 ως μια “Βραδιά Ταλαντούχων Σπουδαστών”, στη συνέχεια έγινε “Εβδομάδα Κλασικής Μουσικής” και έπειτα “Δεκαπενθήμερο Κλασικής Μουσικής”.
Η επιτυχία του ήταν τέτοια που μετεξελίχθηκε σήμερα σε ένα πραγματικό Φεστιβάλ του οποίου η φήμη έχει ξεπεράσει τα σύνορα της πατρίδας μας, γεγονός που φαίνεται από τις πολλές αλλά και σημαντικές αιτήσεις για συμμετοχή απ’ όλο τον κόσμο. Να σημειώσουμε ότι είναι το μοναδικό Φεστιβάλ αυτού του είδους στην Κύπρο.
Όλες οι παραστάσεις δίνονται στο Δημοτικό Θέατρο της Λάρνακας.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στον αριθμό 24657745
Κάθε χειμώνα ο Δήμος Λάρνακας οργανώνει σειρά εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο “Ευρωπαϊκός Πολιτιστικός Χειμώνας”. Προσφέρονται εκδηλώσεις για όλα τα γούστα, όπως μπαλέτο, μουσική ορχήστρας, μουσική τζαζ ή τραγούδια από το διεθνή και ελληνικό κινηματογράφο.
Μεταξύ των μέχρι τώρα συμμετοχών καταγράφονται η Λία Βίσση και ο Ηλίας Λιούγκος, τα Κρατικά Μπαλέτα Μπολσόι της Λευκορωσίας, το φωνητικό συγκρότημα
“Διάσταση”, οι Los Espendidos Paraguayos, η ορχήστρα Μόσχας, τα Κρατικά Μπαλέτα της Αγίας Πετρούπολης και πολλά άλλα.
Όλες οι εκδηλώσεις γίνονται στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στον αριθμό 24657745
Κάθε Μάιο παίκτες του τένις άνω των 35 ετών μαζεύονται στη Λάρνακα, για να συμμετάσχουν στη διοργάνωση αυτή, που διαρκεί 8 ημέρες και εντάσσεται στον κύκλο του Ευρωπαϊκού τένις.
Η διοργάνωση περιλαμβάνει αγώνες γυναικών, ανδρών, μικτούς, ατομικούς και ζεύγη σε φυσικό έδαφος. Η ηλικία αυτών που μετέχουν είναι πάνω από 35. Οι αγώνες φιλοξενούνται από το Σύνδεσμο Τενιστών Λάρνακας και οργανώνονται από την Κυπριακή Ομοσπονδία του τένις.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στον αριθμό 22449860
Σε όλη την Ευρώπη η 9η του Μάη έχει καθιερωθεί ως Μέρα της Ευρώπης, για να μνημονεύει και να τιμά τη μέρα που τέθηκαν τα θεμέλια για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όλη η Ευρώπη, μαζί και η Κύπρος, γιορτάζει το γεγονός με διάφορες εκδηλώσεις.
Η Λάρνακα παίρνει μέρος στους εορτασμούς με σειρά εκδηλώσεων σε όλη την πόλη και κυρίως στην προκυμαία της πόλης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης “Βυζαντινές Μέρες” μπορεί κανείς να απολαύσει εκκλησιαστική μουσική και χορωδιακά κομμάτια στον Άγιο Λάζαρο και στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο Λάρνακας.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στον αριθμό 24657745
Πληροφορίες από ιστοσελίδα Cyprus Events.
Οι λάτρεις της όπερας δεν πρέπει να απουσιάζουν από το φεστιβάλ αυτό. Κάθε χρόνο το Σεπτέμβρη οι διοργανωτές φέρνουν από το εξωτερικό διεθνούς φήμης καλλιτεχνικά σχήματα που παρουσιάζουν μια γνωστή όπερα, όπως η Τραβιάτα και η Αϊντα του Βέρντι, η Κάρμεν του Μπιζέ, η Τουραντό του Πουτσίνι.
Το φεστιβάλ οργανώθηκε για πρώτη φορά το 1999 και έκτοτε έχει εξελιχθεί σ’ένα από τα πιο δημοφιλή καλλιτεχνικά γεγονότα στην Κύπρο.
Οι παραστάσεις δίνονται σ’ένα μαγευτικό περιβάλλον, στην πλατεία μπροστά από το μεσαιωνικό κάστρο της Πάφου.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στον αριθμό 26822218
Ο Μαραθώνιος λαμβάνει χώραν κάθε χρόνο το Μάρτιο στην περιοχή της Πάφου. Επαγγελματίες και ερασιτέχνες μαραθωνοδρόμοι απ’όλο τον κόσμο παίρνουν μέρος στην αθλητική αυτή διοργάνωση, που περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές αποστάσεις, το μαραθώνιο, τον ημιμαραθώνιο και την απόσταση 10 χιλιομέτρων.
Αφετηρία του μαραθωνίου είναι η Πέτρα του Ρωμιού, το μέρος όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, γεννήθηκε η θεά Αφροδίτη, και τέρμα του το μεσαιωνικό κάστρο στο λιμανάκι της Πάφου.
Ο κυπριακός Μαραθώνιος δεν είναι μόνο ένα καλά οργανωμένο αθλητικό γεγονός, αλλά περιλαμβάνει και άλλες εκδηλώσεις, όπως παραδοσιακούς ελληνικούς και κυπριακούς χορούς.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στον αριθμό 22370396
Πρόκειται για ετήσια εκδήλωση διάρκειας μιας εβδομάδας κατά το μήνα Μάιο. Το φεστιβάλ φιλοξενεί κάθε χρόνο διεθνούς φήμης μουσικούς. Κατά τη διάρκειά του εκτελούνται κοντσέρτα μουσικής δωματίου και ρεσιτάλς και δίνονται διαλέξεις.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Αμφιθέατρο της ΠΑΣΥΔΥ στη Λευκωσία και στη Βασιλική Έπαυλη στα Κούκλια, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μνημεία αρχιτεκτονικής της Φράγκικης εποχής στην Κύπρο, αναγνωρισμένο από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού της Αφροδίτης.
Το Φεστιβάλ οργανώνει από το 2000 το Ίδρυμα “ΦΑΡΟΣ” με τη στήριξη του Κοινοτικού Συμβουλίου Κουκλιών και του Γαλλικού Πολιτιστικού Κέντρου.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στον αριθμό 22663871
Το φεστιβάλ αυτό διοργανώνεται κάθε χρόνο το Σεπτέμβρη στην περιοχή της Πάφου. Μέχρι το 2007 χώρος διοργάνωσης ήταν ο Πωμός της Πάφου, από το 2007 όμως μετακινήθηκε στο κέντρο της Πόλης Χρυσοχούς, ώστε να προσελκύει περισσότερο κόσμο και να δέχεται περισσότερες εισφορές.
Το Φεστιβάλ καθιερώθηκε το 1999 από τον David Lock και τον Σωκράτη, ιδιοκτήτη του εστιατορίου και μπαρ “Παράδεισος” κοντά στον Πωμό.
Σκοπός της διοργάνωσης είναι η εκτέλεση μουσικής τζαζ από τους καλύτερους νεαρούς μουσικούς του Λονδίνου, που προσκαλούνται κι έρχονται στην Πάφο για το σκοπό αυτό.
Κάθε χρόνο στα τέλη του καλοκαιριού το χωριό Στρουμπί της Πάφου διοργανώνει το φεστιβάλ “Διονύσια” προς τιμήν του θεού του κρασιού Διόνυσου.
Το χωριό Στρουμπί, που παράγει εξαιρετικά κρασιά, οργάνωσε για πρώτη φορά το 1967 το “Χορό του Σταφυλιού” στην πλατεία του χωριού. Αργότερα η εκδήλωση πήρε τη μορφή ενός τριήμερου φεστιβάλ, που με τα χρόνια εξελίχθηκε σε μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις του τύπου αυτού στην Κύπρο.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκθέσεις κρασιού, κυπριακούς και ξένους χορούς και τραγούδια, παιγνίδια, εκθέσεις χειροτεχνημάτων της περιοχής, εκθέσεις λουλουδιών, εκθέσεις προϊόντων που παράγονται από το σταφύλι και άλλα. Σταφύλια και παλουζές προσφέρονται δωρεάν. Το τελευταίο βράδυ αναδεικνύονται μέσα από διαγωνισμό χορού η “Σταρ Διονύσια” και η “Μις Σταφύλι”.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στον αριθμό 26633109
Το φεστιβάλ αυτό οργανώνεται στην Πάφο κάθε Ιούνιο και περιλαμβάνει εκτελέσεις τραγουδιών από χορωδίες της Κύπρου και του εξωτερικού. Οι παραστάσεις δίνονται στο αρχαίο Ωδείο της Κάτω Πάφου, που αποτελεί ένα εξαιρετικό περιβάλλον για την περίπτωση αυτή.
Παρ’όλο που η μέρα της Αγίας Παρασκευής γιορτάζεται σ’όλες τις εκκλησίες της Κύπρου, στην Πάφο το θρησκευτικό γεγονός συνδυάζεται μ’ένα παραδοσιακό πανηγύρι.
Παραδοσιακά περίπτερα πουλούν ποτά, γλυκά και έργα χειροτεχνίας, ενώ προσφέρεται και ψυχαγωγικό πρόγραμμα.
Τον Αύγουστο το χωριό Καλλέπεια της Πάφου διοργανώνει το φεστιβάλ “Αρκαδία”, για να προβάλει την ομορφιά της περιοχής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
Ξένοι και Κύπριοι απολαμβάνουν την παραδοσιακή κυπριακή φιλοξενία, καθώς και ζωντανή μουσική, παραδοσιακούς χορούς και το εξαιρετικό φαγητό για το οποίο φημίζεται η περιοχή.
Πληροφορίες από ιστοσελίδα Cyprus Events.
Το φεστιβάλ αυτό δίνει την ευκαιρία σε ντόπιους και τουρίστες να ζήσουν κάποιες από τις παραδόσεις της Κύπρου. Γίνεται κάθε Σεπτέμβρη στην πλατεία Σεφέρη στο ενετικής αρχιτεκτονικής Μοναστήρι της Αγίας Νάπας.
Το Φεστιβάλ καθιερώθηκε το 1985 και οι εκδηλώσεις του αντικατοπτρίζουν τις ιστορικές, αγροτικές και πολιτιστικές παραδόσεις της Αγίας Νάπας και της Κύπρου ως συνόλου.
Θεατρικές παραστάσεις, όπερα, κοντσέρτα, κυπριακοί και ξένοι χοροί περιλαμβάνονται στις εκδηλώσεις. Επίσης εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, που απεικονίζουν το παρελθόν και το παρόν της Κύπρου, περίπτερα με κυπριακά προϊόντα και λιχουδιές, καθώς και πολλά μέσα ψυχαγωγίας για όλη την οικογένεια.
Μέσα στο ζεστό μήνα του Ιουλίου ο Δήμος Παραλιμνίου διοργανώνει το Καλοκαιρινό Πολιτιστικό Φεστιβάλ του, που είναι αφιερωμένο στην πολιτιστική του κληρονομιά και στους γνωστούς ποιητάρηδές του. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς και μουσική, καθώς και αφηγήσεις ιστοριών της παράδοσης. Εκδηλώσεις γίνονται και στον Πρωταρά.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε στον αριθμό 23819300
Το ετήσιο αυτό φεστιβάλ της Αγίας Νάπας είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στα παιδιά.
Καθιερώθηκε το 1994 από το Δήμο Αγίας Νάπας και λαμβάνει χώραν στην κύρια πλατεία του θερέτρου αυτού.
Το Φεστιβάλ προσφέρει στα παιδιά ποικίλη ψυχαγωγία, όπως παραστάσεις για παιδιά, παιγνίδια, βάψιμο προσώπου, αθλητικούς διαγωνισμούς και πολλά άλλα.
Στα πλαίσια του Πολιτιστικού Χειμώνα, που καθιερώθηκε το 1997, ο Δήμος Αγίας Νάπας προσφέρει στους ντόπιους και στους ξένους επισκέπτες μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με τη συνεργασία του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.
Ο Πολιτιστικός Χειμώνας της Αγίας Νάπας ξεκινά το Νοέμβρη και τελειώνει τον Απρίλη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συμφωνικές μουσικές, κοντσέρτα και ρεσιτάλς, καθώς και θέατρο και χορό από ντόπιους και ξένους ταλαντούχους καλλιτέχνες. Κύριος χώρος των εκδηλώσεων, στις οποίες η είσοδος είναι ελεύθερη, είναι το Δημοτικό Θέατρο της πόλης.
Το Παραλίμνι διοργανώνει επίσης Πολιτιστικό Χειμώνα από το Νοέμβρη μέχρι τον Απρίλη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκδηλώσεις σχετικές με την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και σειρά κοντσέρτων, επιδείξεων χορού, ποιητικές αναγνώσεις και ρεσιτάλς.
Πληροφορίες από ιστοσελίδα Cyprus Events.
Το Μάιο οι Κύπριοι γιορτάζουν με τα Ανθεστήρια την αναγέννηση της φύσης και του ανθρώπου. Τα σύγχρονα Ανθεστήρια έχουν άμεση σχέση με τα αρχαία Ανθεστήρια, τις τελετές της αρχαίας Αθήνας προς τιμήν του θεού του αμπελιού και της γονιμότητας Διόνυσου. Η λέξη “Ανθεστήρια” σημαίνει γιορτή των λουλουδιών, αφού προέρχεται από τη λέξη “άνθος”
Ανθεστήρια διοργανώνονται σε πολλές πόλεις και χωριά της Κύπρου και διαλαμβάνουν εκθέσεις και αγορές λουλουδιών. Αποκορύφωμα των εορτών είναι η παρέλαση αρμάτων στολισμένων με λουλούδια.
Η παρέλαση των Ανθεστηρίων στη Λεμεσό γίνεται στην τουριστική περιοχή της Γερμασόγειας, στην Πάφο στην παραλιακή λεωφόρο μέχρι το λιμανάκι της Κάτω Πάφου και στη Λάρνακα στην προκυμαία της πόλης.
Κάθε χρόνο τον Ιούλιο και Αύγουστο τα αρχαία θέατρα της Κύπρου φιλοξενούν ένα από
τα σημαντικότερα φεστιβάλ αρχαίου ελληνικού δράματος. Οι συγκρούσεις και προδοσίες των μεγάλων οίκων της ελληνικής μυθολογίας και οι περιπέτειες των μυθικών ηρώων, αλλά και η σατιρική παρουσίαση θεμάτων από την πολιτική ζωή της αρχαίας Αθήνας, τα θέματα δηλαδή των μεγάλων αρχαίων τραγωδών και κωμωδών, του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Ευριπίδη και του Αριστοφάνη, αναπαράγονται στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Κύπρο.
Το Φεστιβάλ διαρκεί ένα μήνα περίπου και φιλοξενεί πολλούς διεθνείς θεατρικούς οργανισμούς, καθένας από τους οποίους δίνει μια παράσταση. Οι παραστάσεις δίνονται είτε στην αρχαία ελληνική, τη γλώσσα δηλαδή που γράφτηκαν τα έργα από τους μεγάλους αρχαίους δραματουργούς , είτε στη νέα ελληνική γλώσσα. Πάντοτε όμως συνοδεύονται από μια περίληψη της υπόθεσης στην αγγλική γλώσσα.
Το Φεστιβάλ προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες Κυπρίων και ξένων θεατών. Παραστάσεις δίνονται στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου στη Λεμεσό, στο αρχαίο Ωδείο της Πάφου και στο Αμφιθέατρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στη Λευκωσία.
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.
Τον Ιούνιο, πενήντα μέρες μετά το Πάσχα, στην Κύπρο γιορτάζεται ο Κατακλυσμός. Λέγεται και Ημέρα του Αγίου Πνεύματος ή Πεντηκοστή, διότι μνημονεύει την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους πενήντα μέρες μετά την Ανάσταση του Χριστού. Στην Κύπρο η γιορτή του Κατακλυσμού συνδέεται και με τις αρχαίες τελετές προς τιμήν της Αφροδίτης και του ΄Αδωνη.
Το νερό είναι το κύριο στοιχείο του Φεστιβάλ. ΄Ολες οι παραλιακές πόλεις , κι όχι μόνο, οργανώνουν συναυλίες, παιγνίδια και άλλες εκδηλώσεις κοντά στη θάλασσα κυρίως, αλλά και όπου υπάρχει νερό. Να είστε έτοιμοι να βραχείτε κατά τη διάρκεια του Κατακλυσμού!
Η Λάρνακα οργανώνει τις πιο λαμπρές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του Κατακλυσμού. Εξαιρετικές είναι όμως και οι εκδηλώσεις στη Λεμεσό, στην Πάφο και στην Αγία Νάπα.
Οι εκδηλώσεις του Κατακλυσμού διαρκούν τρεις μέρες και περιλαμβάνουν υπαίθρια πανηγύρια , όπου πλήθος περιπτέρων πωλούν παιγνίδια και παραδοσιακά φαγητά και γλυκά. Περιλαμβάνουν επίσης συναυλίες από γνωστούς καλλιτέχνες, παραδοσιακούς χορούς, διαγωνισμούς τσιατιστών (αυτοσχέδιων δημωδών στίχων σε κυπριακή διάλεκτο), αθλητικές επιδείξεις, διαγωνισμούς και άλλα παιγνίδια.
Το ετήσιο διεθνές φεστιβάλ καλών τεχνών “Κύπρια” είναι ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα στην Κύπρο.
Καθιερώθηκε το 1991 από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και έκτοτε στα πλαίσιά του έχουν φιλοξενηθεί σημαντικά μουσικά συγκροτήματα και ομάδες κλασικού χορού, καλλιτέχνες, σκηνοθέτες και ηθοποιοί από την Κύπρο και από πολλές χώρες του κόσμου. Μερικές από τις μέχρι τώρα συμμετοχές είναι η Συμφωνική Ορχήστρα της Οξφόρδης , η Ομάδα Χορού Ράμπερτ, που είναι η παλαιότερη ομάδα μπαλέτου της Αγγλίας, η Συμφωνική Ορχήστρα της Εθνικής Ραδιοφωνίας της Ρουμανίας, η ορχήστρα της Ανώτερης Μουσικής Σχολής της Βόνης, η Εθνική Λυρική Σκηνή της Ελλάδας, η Ομάδα Φλαμένκο της Ανδαλουσίας, το Κρατικό Μουσικό Θέατρο της Μόσχας κ.ά.
Στόχοι του θεσμού των “Κυπρίων” είναι να μετατρέψουν την Κύπρο σε πολιτιστικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου, να παρουσιάζουν στους Κύπριους υψηλού επιπέδου διεθνείς παραστάσεις από διεθνούς φήμης καλλιτεχνικές ομάδες και να προσελκύουν ξένους επισκέπτες που τους ενδιαφέρουν τα καλλιτεχνικά γεγονότα.
Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ “Κύπρια” διοργανώνονται το Σεπτέμβρη και Οκτώβρη σ’όλες τις μεγάλες πόλεις της Κύπρου.
Το γεγονός αυτό διοργανώνεται στην Κύπρο εδώ και δυο δεκαετίες περίπου και προσελκύει θεατές όλων των ηλικιών, ντόπιους και ξένους.
Τα αυτοκίνητα, που διαγωνίζονται στους δρόμους της Λάρνακας, της Λεμεσού, της Πάφου και της Λευκωσίας, πρέπει να είναι παλαιότερα του 1982. Το παλαιότερο αυτοκίνητο που πήρε μέρος στο Ράλι Ιστορικού Αγωνιστικού Αυτοκινήτου της Κύπρου είναι μία Ford μοντέλο Α του 1931.
Το Ράλι Ιστορικού Αυτοκινήτου της Κύπρου είναι μέρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι Ιστορικού Αυτοκινήτου, διοργανώνεται από την Κυπριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου και επιχορηγείται από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού. Σ’αυτό λαμβάνουν μέρος οδηγοί από την Κύπρο και απ’όλο τον κόσμο.
Πληροφορίες από ιστοσελίδα Cyprus Events.