Χαμένη και η φετινή χρονιά για τον τουρισμό
Συνέντευξη Δήμητρας Καραντώκη στην εφημερίδα Καθημερινή 8/8/2021
-Ποια είναι η εικόνα αυτή την στιγμή με τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία – μέλη του συνδέσμου σας;
Τον Ιούλιο ήταν σχετικά καλύτερα τα δεδομένα από τον Ιούνιο. Αν και βρισκόμαστε στον Αύγουστο, μήνα κατά τον οποίο οι περισσότεροι Κύπριοι πραγματοποιούν τις διακοπές τους, εντούτοις, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πως οι πληρότητες είναι χαμηλότερες. Καθώς οδεύουμε προς το τέλος της κύριας τουριστικής περιόδου, μπορούμε να πούμε με σχετική βεβαιότητα πως και το 2021 είναι μία χαμένη χρονιά για τον τουρισμό.
– Ποιο είναι το προφίλ των τουριστών που επισκέπτονται την Κύπρο αυτή την περίοδο;
Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει η Στατιστική Υπηρεσία, τα οποία προκύπτουν από επεξεργασία των στοιχείων της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “Cyprus Flight Pass”, οι περισσότεροι τουρίστες που έχουμε σήμερα, προέρχονται από τη Ρωσία. Ένα αριθμό τουριστών είχαμε και από το Ισραήλ, ωστόσο, μετά την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης για απαγόρευση των ταξιδιών στην Κύπρο, προφανώς και οι αριθμοί έχουν σχεδόν μηδενιστεί αφού υπήρξαν και ακυρώσεις κρατήσεων. Είμαστε σε αναμονή για να δούμε ποια θα είναι η ανταπόκριση των Βρετανών τουριστών μετά την απόφαση για άρση της καραντίνας για όσους επιστρέφουν από χώρες που βρίσκονται στην «πορτοκαλί» κατηγορία, ανάμεσά τους και η Κύπρος. Μικρότερους αριθμούς τουριστών έχουμε και από άλλες ευρωπαϊκές και σκανδιναβικές χώρες.
Εντοπίζουμε επίσης πως υπάρχει σημαντικός αριθμός τουριστών υψηλής εισοδηματικής στάθμης σε ξενοδοχεία πολυτελείας. Γενικότερα, ας μην ξεχνάμε πως αναφερόμαστε σε μία περίοδο κατά την οποία οι αφίξεις τουριστών είναι μειωμένες κατά περίπου 80% σε σχέση με την αντίστοιχη, κανονική, περίοδο του 2019, άρα οι όποιες αναλύσεις ως προς το προφίλ των τουριστών, είναι παρακινδυνευμένες.
Όσον αφορά τον εγχώριο τουρισμό, το κρατικό σχέδιο επιχορήγησης για εμβολιασμένους είναι μεν υποβοηθητικό, αλλά δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μία ικμάδα των τουριστικών εσόδων μίας κανονικής τουριστικής περιόδου. Σύμφωνα με υπολογισμούς μας, για την περίοδο εφαρμογής του, το Σχέδιο για τους εμβολιασμένους θα αυξήσει τα οποιαδήποτε έσοδα κατά 12 εκατ. ευρώ περίπου σε σύγκριση με περίπου 640 εκατ. ευρώ συνολικά την αντίστοιχη περίοδο του 2019 (μέσα Ιουλίου-τέλος Αυγούστου).
– Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μονάδες σε Πάφο και Λεμεσό οι οποίες έχουν αυτή την περίοδο ιδιαίτερα ψηλές πληρότητες καθώς δουλεύουν με τουρίστες υψηλών εισοδημάτων, ενώ η ευρύτερη εικόνα στα ξενοδοχεία είναι διαφορετική. Υπάρχει αυτή την στιγμή τουρισμός δύο ταχυτήτων ένεκα πανδημίας;
Δεν θα το έλεγα. Ας μην ξεχνάμε πως αντιμετωπίζουμε μία παγκόσμια υγειονομική κρίση η οποία δεν διακρίνει εισοδηματικές τάξεις. Σίγουρα όσοι έχουν την οικονομική άνεση, τους είναι πιο εύκολο να ταξιδέψουν αλλά πάντα έτσι ήταν. Άλλωστε, η μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων, μελών του ΣΤΕΚ, που είναι κυρίως τεσσάρων και πέντε αστέρων, έχουν χαμηλές πληρότητες. Υπάρχουν και κάποια ξενοδοχεία τα οποία προσελκύουν υψηλής εισοδηματικής στάθμης τουρίστες, τα οποία έχουν πιο υψηλές πληρότητες μέχρι και τον Αύγουστο, αλλά από τον Σεπτέμβριο και μετά η αβεβαιότητα είναι η ίδια για όλα τα ξενοδοχεία.
Ας μην ξεχνάμε επίσης πως τα ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους είναι ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα, άρα τα ξενοδοχεία πολυτελείας υποφέρουν κι από αυτό το φαινόμενο. Από την εμπειρία μας βέβαια, γνωρίζουμε πως τα ξενοδοχεία που έχουν υψηλό ποσοστό απευθείας κρατήσεων (individual bookings) έχουν υψηλότερες πληρότητες αυτήν την περίοδο.
Γενικότερα, το ζήτημα δεν είναι ο ανταγωνισμός εντός Κύπρου, ο οποίος αν είναι υγιής είναι και θεμιτός, αλλά ο πόλεμος τιμών μεταξύ τουριστικών προορισμών στη Μεσόγειο. Στην προσπάθεια της κάθε χώρας να κερδίσει όσο το δυνατό μεγαλύτερο κομμάτι από τη μικρή πίτα της φετινής χρονιάς, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται και στην τιμολόγηση. Και δυστυχώς υπάρχουν προορισμοί τους οποίους δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε αφού τα κόστη λειτουργίας τους είναι πολύ χαμηλά.
– Η πανδημία ανέδειξε για άλλη μια φορά το πρόβλημα της εξάρτησης της Κύπρου από δύο συγκεκριμένες αγορές και το κενό χρόνων στις τουριστικές σχέσεις με άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Σε ποιες αγορές συγκεκριμένα θα πρέπει να επενδύσουμε κατά την άποψη σας και τί γίνεται από τον ιδιωτικό τομέα προς αυτή την κατεύθυνση;
Όντως έχουμε διαχρονική εξάρτηση από την Βρετανική και τη Ρωσική αγορά, αλλά δεν θα έλεγα πως αυτό είναι κάτι που ανέδειξε η πανδημία. Ακόμα κι να είχαμε τη δυνατότητα προσέλκυσης τουριστών από κάθε χώρα του κόσμου αυτήν την περίοδο, λόγω της επιδημιολογικής μας εικόνας και πάλι τους ίδιους αριθμούς τουριστών θα προσελκύαμε. Διαχρονικά όμως, όντως, έχουμε ζήτημα με την εξάρτησή μας τόσο από τις δύο προαναφερόμενες αγορές τις οποίες διαχειρίζεται ένας μικρός αριθμός οργανωτών ταξιδιών. Τα τελευταία χρόνια έγιναν οργανωμένες προσπάθειες από το κράτος, τον ιδιωτικό τομέα και την Hermes Airports για ενίσχυση της συνδεσιμότητας και με άλλους προορισμούς αλλά δυστυχώς η πανδημία διέκοψε απρόοπτα αυτήν την εν εξελίξει προσπάθεια. Το υφυπουργείο Τουρισμού προσπαθεί, ταυτόχρονα με τη διαχείριση της κατάστασης της πανδημίας, να συνεχίσει την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030 ώστε σταδιακά να επιλυθούν διάφορα θέματα, όπως η εποχικότητα, η γεωγραφική κατανομή των επισκεπτών, η αύξηση των εσόδων και όχι απλώς των επισκεπτών. Ο ιδιωτικός τομέας, από την πλευρά του, τα τελευταία χρόνια έχει προβεί σε σημαντικές επενδύσεις: αναβάθμιση/εκσυγχρονισμός και κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων, εμπλουτισμός παρεχόμενων υπηρεσιών, εισαγωγή ψηφιακών λύσεων και δαπάνες δεκάδων εκατομμυρίων σε ενέργειες μάρκετινγκ και επικοινωνίας. Αυτό που παρατηρούμε ιδιαίτερα έντονα τα τελευταία χρόνια, είναι πως ενώ καταγράφηκαν ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών, εντούτοις, η πορεία των τουριστικών εσόδων δεν ήταν αντίστοιχη. Αυτό καταδεικνύει την ανάγκη που υπάρχει για πραγματική στροφή και προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού. Η παλινδρόμηση μεταξύ ποιοτικού και ποσοτικού τουρισμού πρέπει να σταματήσει και να επικεντρωθούμε στον ποιοτικό τουρισμό.
– Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από τον ΣΤΕΚ για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην τουριστική βιομηχανία;
Όσον αφορά τις υγειονομικές επιπτώσεις, ξεκάθαρα οι θέσεις μας υποστηρίζουν την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, την τήρηση των πρωτοκόλλων και την εφαρμογή του SafePass από τις επιχειρήσεις και την πιστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας. Ζητούμε απ’ όλους να συμβάλουν στις προσπάθειες τις κυβέρνησης για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Για εμάς, δεν δύναται να υπάρχουν ξενοδοχεία και εστιατόρια που οι εργαζόμενοι να μην είναι εμβολιασμένοι αν θέλουμε να επιβιώσει αυτό το καίριο κομμάτι της οικονομίας. Είναι ενδεικτικό πως σε κάποιες χώρες, για μερικές επιχειρήσεις κατέστη υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους εργαζόμενους τους. Πρέπει όλοι επιτέλους να αντιληφθούν πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις κατά της πανδημίας.
Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις, και πάλι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Λαμβάνοντας υπόψη ότι και το 2021 θα είναι μία ιδιαίτερα προβληματική χρονιά, θεωρούμε αναγκαία τη συνέχιση των κρατικών μέτρων στήριξης των εργαζομένων του τομέα. Κατά την πρόσφατη αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Moody’s, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και είχαν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση περίπου 26.000 θέσεων εργασίας. Δυστυχώς, χωρίς συνέχιση της στήριξης, μερικές χιλιάδες από αυτές τις θέσεις θα χαθούν, καθώς πολλές επιχειρήσεις, μετά από δύο χαμένες χρονιές δεν μπορούν να διατηρήσουν το προσωπικό τους χωρίς στήριξη. Παράλληλα, θα πρέπει να επιλυθεί το σημαντικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την δυσκολία εξεύρεσης προσωπικού αλλιώς κινδυνεύει η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ως ΣΤΕΚ, προτιθέμεθα να ζητήσουμε από τον υπουργό Οικονομικών επιπρόσθετη στήριξη για τις επιχειρήσεις του τομέα ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην αύξηση των ζημιών των τελευταίων ετών. Επίσης, επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο ετοιμασίας των κρατικών προϋπολογισμών της επόμενης χρονιάς, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να αυξηθούν τα κονδύλια που σχετίζονται με τον Τουρισμό, τόσο του αρμόδιου Υφυπουργείου όσο κι αυτά που σχετίζονται με τα σχέδια κινήτρων για αεροπορικές εταιρείες και οργανωτές ταξιδιών.
– Μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το 2022; Πότε αναμένεται η ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας;
Πλέον όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα στο 2022. Τρεις συνεχόμενες χαμένες χρονιές θα οδηγήσουν στην οικονομική καταστροφή πολλών επιχειρήσεων στην τουριστική βιομηχανία. Ωστόσο, η αβεβαιότητα δεν μας επιτρέπει να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις. Αβεβαιότητα η οποία είναι κατά κύριο λόγο υγειονομική καθώς βλέπουμε διαρκώς νέες μεταλλάξεις του ιού να εμφανίζονται διεθνώς. Το 2021 κάποιοι ανέμεναν πως θα ήταν μια πιο καλή χρονιά, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Ευελπιστούμε πως το 2022 θα αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση, αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού έχει εκτιμήσει πως η πλήρης ανάκαμψη του τομέα δεν θα επέλθει πριν το 2024 και δεν θεωρούμε πως η Κύπρος θα αποτελέσει την εξαίρεση.
ΣΤΕΚ: Οριακή η κατάσταση στον τουριστικό τομέα
Οι εξελίξεις στον τουριστικό τομέα επιβεβαιώνουν διαρκώς ότι το 2021 εξελίσσεται εξίσου αρνητικά με το 2020 και ακόμα και ο συγκρατημένος στόχος για επίτευξη του 40% των αφίξεων του 2019, είναι αβέβαιο αν θα επιτευχθεί.
Όπως αναφέρει ο ΣΤΕΚ, η αβεβαιότητα συνεχίζει να είναι τεράστια και το μόνο δεδομένο είναι πως κι ο Ιούλιος, ο πιο σημαντικός μήνας από πλευράς αφίξεων, θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος παρέμεινε στην «πορτοκαλί» κατηγορία του Ηνωμένου Βασιλείου, εξέλιξη που επί της ουσίας απαγορεύει τα ταξίδια προς τη χώρα μας. «Αναμένουμε την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για κατάργηση της καραντίνας για τους πλήρως εμβολιασμένους. Μία τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να αυξήσει τους Βρετανούς τουρίστες και προς το νησί μας από τον Αύγουστο και μετά», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ, Άκης Βαβλίτης. Σε σχέση με την βρετανική αγορά πάντως, καταγράφονται οι πιέσεις που υπάρχουν από Γερμανία αλλά και Γαλλία, ώστε να απαγορευτεί η είσοδος στην ΕΕ σε Βρετανούς τουρίστες λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της μετάλλαξης «Δέλτα» στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όσον αφορά άλλες σημαντικές αγορές, οι επαγγελματίες του τομέα αναμένουν τις εξελίξεις σε σχέση με τις ναυλωμένες πτήσεις από Ρωσία και κατά πόσο τελικά θα επιτραπούν το επόμενο διάστημα. Σε σχέση με την αγορά του Ισραήλ, από την οποία υπήρχαν προ μηνών ελπίδες ότι θα είχαμε αυξημένο αριθμό αφίξεων, δυστυχώς το ενδιαφέρον είναι και πάλι περιορισμένο.
Ανησυχία από τις υγειονομικές εξελίξεις
Ο ΣΤΕΚ εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση που τείνει να δημιουργηθεί σε υγειονομικό επίπεδο σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού. Ο μεγάλος αριθμός μη εμβολιασμένων συμπολιτών μας, η αύξηση των κρουσμάτων, οι ενδείξεις για μη τήρηση των μέτρων και οι ανεπαρκείς έλεγχοι για τήρηση των πρωτοκόλλων, δημιουργούν μία προβληματική εικόνα η οποία ενδέχεται να έχει επιπτώσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και σε σχέση με την εικόνα που εκπέμπει η χώρας μας στο εξωτερικό. Δυστυχώς και στην τουριστική βιομηχανία το ποσοστό του προσωπικού που αρνείται να εμβολιαστεί εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό. «Θέση του ΣΤΕΚ είναι πως η υγεία είναι πάνω απ’ όλα. Απ’ εκεί και πέρα, αν στο υγειονομικό σκέλος η κατάσταση δεν είναι καλή, τότε άμεσα επηρεάζεται και η οικονομία στο σύνολο της», σημειώνει ο κ. Βαβλίτης. Οι ενδείξεις που λαμβάνει ο ΣΤΕΚ από την αγορά είναι τέτοιες, που στην περίπτωση που υπάρξει κι άλλο lockdown στην οικονομία, ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων δεν θα αντέξει.
Αναγκαία η ενίσχυση της στήριξης
Ανεξαρτήτως υγειονομικής κατάστασης, στην ξενοδοχειακή και ευρύτερη τουριστική βιομηχανία, το πρόβλημα διογκώνεται διαρκώς αφού οι πιέσεις στη ρευστότητα πολλών επιχειρήσεων είναι τεράστιες και πλέον για πολλές εταιρείες τίθεται θέμα επιβίωσης. «Τα δεδομένα καταδεικνύουν πως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από τη συνέχιση της στήριξης των εργαζομένων μέσω των σχεδίων του υπουργείο Εργασίας, ενώ χρειάζεται και επιπρόσθετη ενίσχυση των επιχειρήσεων του τομέα ώστε να κατορθώσουν να επιβιώσουν», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ.
28/06/2021
ΣΤΕΚ: Όμηρος των υγειονομικών εξελίξεων ο τουρισμός
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν με τον πιο εμφαντικό τρόπο πως η πορεία του τουριστικού τομέα, ενός από τους πυλώνες της κυπριακής οικονομίας, είναι άμεσα και πλήρως συσχετισμένη με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.
Σύμφωνα με τον ΣΤΕΚ, στο κλίμα μεγάλης αβεβαιότητας που ήδη επικρατούσε, προστέθηκε η ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και η αύξηση στις νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό. Πρόκειται για εξελίξεις οι οποίες οδήγησαν στη λήψη έκτακτων μέτρων από την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, οι αρνητικές εξελίξεις μεταφέρονται άμεσα και στο εξωτερικό με αποτέλεσμα οι προσπάθειες του υφυπουργείου Τουρισμού και των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα για προσέλκυση τουριστών, να καθίστανται ακόμα πιο δύσκολες. Ειδικά όταν σε άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς της Μεσογείου τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζονται πολύ καλύτερα. Οι επιπτώσεις πλέον είναι εμφανείς τόσο από τις ακυρώσεις κρατήσεων όσο και από την ανησυχία που εκφράζουν επίσημα οι μεγάλοι οργανωτές ταξιδιών. Ο ΣΤΕΚ εδώ και βδομάδες είχε εκφράσει την ανησυχία του για τις υγειονομικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις που θα είχαν στην εικόνα που εκπέμπει η χώρα στο εξωτερικό και δυστυχώς τα γεγονότα για ακόμα μία φορά μας επιβεβαιώνουν. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι όποιες θετικές ενδείξεις πήγαν να δημιουργηθούν (διαφοροποίηση απαιτήσεων για εμβολιασμένους Βρετανούς που επιστρέφουν από χώρες της «πορτοκαλί» κατηγορίας, αύξηση ενδιαφέροντος από Γαλλία και Γερμανία κι άλλες χώρες, σταθεροποίηση αφίξεων από Ρωσία), ανατρέπονται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2021 οι αφίξεις περιορίστηκαν στις 156.825 και ήταν κατά 36.4% μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, η μείωση εκτοξεύεται στο 86% (1.121.361). Με τους πρώτους εφτά μήνες του έτους να θεωρούνται χαμένοι για τον τουριστικό τομέα και την κατάσταση για το υπόλοιπο της τουριστικής χρονιάς να χαρακτηρίζεται από τεράστια αβεβαιότητα, είναι ξεκάθαρο πως οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κι άλλες του τομέα, θα χρειαστούν επιπρόσθετη στήριξη για να επιβιώσουν, καθώς για δεύτερη συνεχή χρονιά επιβαρύνονται με μεγάλες ζημιές. Σε αντίστοιχα δυσχερή θέση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι του τομέα, οι οποίοι θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζονται. Ο ΣΤΕΚ έχει ήδη επικοινωνήσει με την Υπουργό Εργασίας για το ζήτημα και προτίθεται σύντομα να θέσει ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών την ανάγκη για περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων του τομέα.
Μόνη λύση οι αυστηροί έλεγχοι και ο εμβολιασμός
Με δεδομένο ότι ένα νέο lockdown θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία, ο ΣΤΕΚ απευθύνει για ακόμα μία φορά έκκληση στους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν καθώς είναι η μόνη λύση για περιορισμό της διασποράς του ιού και συγκράτηση των νοσηλειών. Παράλληλα, οι αρμόδιες κρατικές Αρχές θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα μέτρα προστασίας εφαρμόζονται στο έπακρο, ειδικά στους χώρους όπου ο συγχρωτισμός είναι έντονος και από τους οποίους, σύμφωνα με τους ειδικούς, ξεκινούν οι μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι ο ιός δεν… θα πάει διακοπές και δεν πρόκειται να εξαφανιστεί διά μαγείας. Καθημερινά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιεί ότι οι μεταλλάξεις είναι συνεχείς και δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε. Θα πρέπει, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Ενδεχομένως αυτή η προσαρμογή, αν γίνει ορθά και γρήγορα, να αποτελέσει και τη μόνη διαφοροποίησή μας από ανταγωνιστικούς προορισμούς.
12/7/2021
ΣΤΕΚ: Η αβεβαιότητα για τις μεγάλες τουριστικές αγορές της Κύπρου συνεχίζεται
Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις του ΣΤΕΚ ότι και ο Ιούνιος θα είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας τουριστικά. Αν και υπάρχει μία μικρή αύξηση στις αφίξεις, εντούτοις, εξακολουθούν να είναι υποτονικές. Αντίστοιχη και η κατάσταση με τις πληρότητες των ξενοδοχείων, όσων έχουν επαναλειτουργήσει, οι οποίες είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα για τις πλείστες ξενοδοχειακές μονάδες.
Εξελίξεις στις βασικές αγορές
Αν και υπάρχει κάποια αύξηση στις αφίξεις από Ρωσία και Ουκρανία, εντούτοις, είναι ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η γενικότερη εικόνα πάντως, διακατέχεται από αβεβαιότητα αφού οι πλείστοι σχεδιασμοί των αεροπορικών εταιρειών αναβάλλονται μέχρι να αρθούν οι σχετικό περιορισμοί σε εθνικό επίπεδο. Τα πρόσφατα νέα από το Ηνωμένο Βασίλειο ότι η Κύπρος παραμένει στην πορτοκαλί κατηγορία δεν ήταν θετικά καθώς η μεγαλύτερη πηγή τουριστών για τη χώρα μας παραμένει επί της ουσίας κλειστή. Από την αγορά του Ισραήλ υπάρχουν αφίξεις και σημαντικός αριθμός εβδομαδιαίων πτήσεων, αλλά ο αντίκτυπος τους στον ξενοδοχειακό τομέα δεν είναι έντονος. Τις τελευταίες μέρες υπήρξαν θετικές ενδείξεις από τη γερμανική αγορά, ωστόσο, θα διαφανεί το επόμενο διάστημα αν θα υπάρξει απτό ενδιαφέρον κι αν θα επιλυθεί το ζήτημα της έλλειψης πτήσεων.
Η γενικότερη εικόνα που επικρατεί, είναι πως αρκετοί οργανωτές ταξιδιών και αεροπορικές εταιρείες μεταθέτουν την έναρξη δρομολογίων για τον Ιούλιο και μετά. Δίδεται δηλαδή, εκ νέου αναβολή στην επανεκκίνηση του κυπριακού τουρισμού. Με αυτά τα δεδομένα, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως και οι πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν επαναλειτουργήσει παραμένουν χαμηλές. Προετοιμαζόμενοι για το μέλλον, θέση του ΣΤΕΚ είναι πως πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι διεργασίες για επανατοποθέτηση της χώρας στον νέο διεθνή τουριστικό χάρτη, όπως διαμορφώνεται από τις νέες τάσεις και αντιλήψεις.
Δυστοκία στην εξεύρεση προσωπικού
Τις τελευταίες βδομάδες, κατά την προσπάθεια πολλών ξενοδοχειακών μονάδων να επαναλειτουργήσουν, διαφάνηκε πως υπάρχει σημαντικό πρόβλημα εξεύρεσης προσωπικού. Πιο συγκεκριμένα, μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε σχέση με κάποιες συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως καμαριέρες, καθαρίστριες και άτομα που ασχολούνται με το πλύσιμο των σκευών στις κουζίνες (λαντζέριδες).
Από στοιχεία που συνέλεξε ο ΣΤΕΚ, διαφαίνεται πως το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί λόγω τριών βασικών αιτιών. Πρώτο, φαίνεται πως αρκετά άτομα που τους τελευταίους μήνες λάμβαναν το επίδομα στήριξης, απασχολήθηκαν και με άλλες εργασίες, άλλοι νόμιμα κι άλλοι όχι, και πλέον δεν είναι διατεθειμένοι να επιστρέψουν στις παλιές τους εργασίες. Δεύτερο, λόγω του παρατεταμένου κλεισίματος της ξενοδοχειακής βιομηχανίας κάποιοι εργαζόμενοι άλλαξαν τομέα απασχόλησης. Τρίτο, αρκετοί Ευρωπαίοι εργαζόμενοι έχουν πλέον επιστρέψει στις χώρες τους. Το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν είναι κυπριακό αλλά φαίνεται να εντοπίζεται και σε άλλες χώρες. Πρόσφατα δημοσιεύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρονται σε έλλειψη 180χιλ. εργαζομένων στον τομέα της εστίασης είτε επειδή τα άτομα αυτά άλλαξαν επάγγελμα είτε επειδή επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους λόγω του παρατεταμένου lockdown. Ο ΣΤΕΚ θα επικοινωνήσει άμεσα με την αρμόδια υπουργό Εργασίας κι άλλους εμπλεκόμενους φορείς για να υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις για άμβλυνση του προβλήματος το συντομότερο δυνατό. Είναι αναγκαίο το ζήτημα να επιλυθεί προτού εισέλθουμε σε περίοδο υψηλών πληροτήτων των ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς τότε οι ελλείψεις θα είναι εμφανείς.
Αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων για διαφήμιση και προβολή
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο εξωτερικό και σε ανταγωνιστικούς προορισμούς, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΤΕΚ θεωρεί αναγκαία την αύξηση των κονδυλίων για διαφημιστική προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό.
Σ’ αυτά τα πλαίσια, το Δ.Σ του ΣΤΕΚ αποφάσισε να ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών αύξηση των σχετικών κονδυλίων, ώστε να καταστεί αισθητή η παρουσία της χώρας σ’ ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Το ζήτημα της αύξησης των κονδυλίων για σκοπούς προώθησης της τουριστικής Κύπρου στο εξωτερικό, έχει τεθεί ξανά από τον ΣΤΕΚ και αισιοδοξούμε πως σ’ αυτήν την καθοριστική χρονική συγκυρία θα εισακουστεί από το αρμόδιο υπουργείο.
10/06/2021
ΣΤΕΚ: Βήμα προς την ομαλότητα το υγειονομικό Πιστοποιητικό της ΕΕ
Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) εκφράζει την ικανοποίηση του για την πρόσφατη συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid (EU Digital Covid Certificate) και την αποδοχή του από τους «27» της ΕΕ, και ελπίζει στην ταχύτερη δυνατή εφαρμογή του. Το «πιστοποιητικό» ουσιαστικά ξεκλειδώνει την ευρωπαϊκή ταξιδιωτική αγορά, σε πρώτο στάδιο, ενώ σε μεταγενέστερο μπορεί να συμφωνηθεί η χρήση του και από χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο κι άλλες.
«Ευελπιστούμε ότι οι απαιτούμενες τεχνολογικές διευθετήσεις θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και σε εθνικό επίπεδο, ώστε αυτή η προσωρινή «κανονικότητα» μέχρι την πλήρη καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, να δώσει την ευχέρεια στους πολίτες της Ένωσης να ταξιδέψουν ξανά με ασφάλεια», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ, Άκης Βαβλίτης.
Ο ΣΤΕΚ, από τον Απρίλιο του 2020, είχε εισηγηθεί με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανάγκη έκδοσης πιστοποιητικού υγείας σχετικά με τον κορωνοϊό σε όσους προτίθενται να ταξιδέψουν από και προς χώρες της Ε.Ε. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως το πιστοποιητικό θα συμβάλει στη μη εξάπλωση του ιού αλλά και στον περιορισμό του κόστους για τις αεροπορικές εταιρείες», σημειώνει ο κ. Βαβλίτης.
Οι θετικές υγειονομικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων αποτελούν το ουσιαστικότερο κριτήριο για σταδιακή επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας. Μετά από πολλούς μήνες απραξίας, ζημιών και τεράστιας αβεβαιότητας, τα επιδημιολογικά δεδομένα δημιουργούν ελπίδες ότι η τουριστική βιομηχανία θα πάρει και πάλι μπρος. Ωστόσο, για να γίνει κάτι τέτοιο κατορθωτό, θα πρέπει η Κύπρος να βρεθεί το συντομότερο δυνατό στην «πράσινη» κατηγορία (ECDC, Ηνωμένου Βασιλείου), κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω περαιτέρω βελτίωσης των επιδημιολογικών δεδομένων. Ο ΣΤΕΚ καλεί για ακόμα μία φορά όλους τους εργαζόμενους στην τουριστική βιομηχανία να προχωρήσουν με τη διαδικασία εμβολιασμού καθώς στο παρόν στάδιο αποτελεί τη μόνη λύση ενάντια στον ιό.
28/5/2021
ΣΤΕΚ: Καθοριστικές οι επόμενες βδομάδες για τον Τουρισμό
Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) σημειώνει πως οι επόμενες βδομάδες θα είναι καθοριστικές για τον τουριστικό τομέα για το υπόλοιπο του 2021 παρόλο που οι υφιστάμενες ενδείξεις δείχνουν πως τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο η κίνηση θα είναι περιορισμένη.
Μία σειρά από γεγονότα, όπως αυτά που αναφέρονται πιο κάτω, θα ξεκαθαρίσουν σε σημαντικό βαθμό το σκηνικό για το υπόλοιπο του έτους.
Άρση lockdown και διαμονή Κυπρίων
Η άρση του εγχώριου lockdown θεωρείται το πρώτο βήμα για σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα ειδικά σε συνδυασμό με τους αυξανόμενους ρυθμούς εμβολιασμού του πληθυσμού ώστε να οδηγηθεί η εγχώρια κοινότητα σε επίπεδα ανοσίας. Εξίσου σημαντικός κρίνεται και ο όσο το δυνατό συντομότερα εμβολιασμός των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή και ευρύτερη τουριστική βιομηχανία.
Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που από τις 10 Μαΐου θα επιτραπεί και στους Κύπριους η διαμονή σε ξενοδοχειακές μονάδες έστω υπό κάποιες προϋποθέσεις στην αρχή.
Εισερχόμενος τουρισμός
Όσον αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό, σίγουρα η άρση του lockdown θα αποτελέσει μία θετική εξέλιξη, όπως και οι πρόσφατες εξαγγελίες από το υφυπουργείο Τουρισμού ότι από τις 10 Μαΐου η Κύπρος θα δέχεται από σημαντικό αριθμό χωρών τουρίστες οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί.
Ρωσική αγορά
Ο ΣΤΕΚ χαιρετίζει ιδιαίτερα την απόφαση για αποδοχή τουριστών οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik αφού έτσι ανοίγει εκ νέου σταδιακά η ρωσική αγορά, μία από τις σημαντικότερες για τον κυπριακό τουρισμό. Ωστόσο, καθοριστικό παράγοντα αποτελεί και το πότε θα ξεκινήσουν και πάλι οι ναυλωμένες πτήσεις από διάφορες περιοχές της Ρωσίας μέσω των οποίων παραδοσιακά καταφθάνει ο μεγαλύτερος αριθμός τουριστών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Βρετανική αγορά
Την ίδια ώρα, όλοι οι τουριστικοί φορείς αναμένουν τις αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες μέρες στη Μεγάλη Βρετανία όσον αφορά τα διεθνή ταξίδια. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες και τα δημοσιεύματα στο βρετανικό Τύπο θέλουν την Κύπρο να τίθεται στην «πορτοκαλί» κατηγορία μαζί με αρκετές άλλες χώρες, ωστόσο, φαίνεται πως κάποιοι ανταγωνιστικοί προορισμοί όπως η Μάλτα θα βρίσκονται στην «πράσινη» κατηγορία. Αν τελικά έτσι έχουν τα πράγματα, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ανοίξει αυτή η σημαντική αγορά, αφού η παραμονή σε υποχρεωτική απομόνωση για 10 μέρες, όπως προβλέπεται για όσους επιστρέφουν από χώρες που βρίσκονται στην «πορτοκαλί» κατηγορία, αποτελεί ισχυρό αντικίνητρο. Ήδη, δημοσκοπήσεις που διεξάγουν βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης καταδεικνύουν πως οι Βρετανοί που θα ταξιδέψουν, θεωρούν ως σημαντικό αντικίνητρο τόσο τη δεκαήμερη απομόνωση όσο και την ανάγκη διεξαγωγής δύο PCR τεστ με την επιστροφή στη χώρα τους. Ο ΣΤΕΚ ευελπιστεί ότι η Κύπρος θα βρεθεί στην «πράσινη» κατηγορία της Μεγάλης Βρετανίας το συντομότερο δυνατό και σίγουρα όχι μετά από βασικούς ανταγωνιστικούς προορισμούς.
Σκανδιναβική αγορά και Κεντρική Ευρώπη
Τα δεδομένα όσον αφορά τη σκανδιναβική αγορά και τις αφίξεις από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης εξακολουθούν να είναι δύσκολα λόγω των απαγορεύσεων στα ταξίδια αλλά και των διαδικασιών που απαιτούνται κατά την επιστροφή των πολιτών στις χώρες μόνιμης διαμονής τους.
Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι τα κρούσματα που εντοπίζονται στα αεροδρόμια είναι ελάχιστα, περίπου 4 θετικά ανά 5.000 τεστ. Παραμένει όμως σημαντική πρόκληση η μείωση των κρουσμάτων στην κοινότητα ο αριθμός των οποίων εξακολουθεί να είναι ανησυχητικά υψηλός.
Ο δρόμος επιστροφής στην ομαλότητα είναι ακόμα μακρύς και ο ΣΤΕΚ θεωρεί πως χρειάζεται ομαδική προσπάθεια και γρήγορα αντανακλαστικά ώστε σταδιακά να επανέλθει η ομαλότητα τόσο στον τουριστικό τομέα όσο και γενικότερα.
6/5/2021
Συζήτηση με τον υφυπουργό Καινοτομίας για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό
To Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΤΕΚ πραγματοποίησε πρόσφατα διαδικτυακή συνάντηση με τον υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Κόκκινο.
Στο επίκεντρο της συζήτησης, βρέθηκε το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid (EU Digital Covid Certificate) και ο τρόπος που θα λειτουργεί. Ο κ. Κόκκινος αφού ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ, εξήγησε πως ήδη διάφορες ομάδες στο υφυπουργείο εργάζονται εντατικά ώστε να είναι όλα έτοιμα εγκαίρως για την εφαρμογή του. Υπενθυμίζεται πως στόχος της ΕΕ είναι το σύστημα να τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουλίου.
Τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΤΕΚ είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήσεις και να ανταλλάξουν απόψεις με τον αρμόδιο υφυπουργό ο οποίος έδωσε διευκρινίσεις σε σχέση με τον λεπτομερή τρόπο λειτουργίας του συστήματος και τα προαπαιτούμενα βήματα.
Ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ, Άκης Βαβλίτης, ευχαρίστησε τον κ. Κόκκινο για την παρουσία του και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην προσπάθεια για εισαγωγή και στην Κύπρο του Ψηφιακού Πιστοποιητικού καθώς αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για άνοιγμα, σε πρώτο στάδιο, των ευρωπαϊκών αγορών για τουρισμό.
8/6/2021
Σειρά συναντήσεων με κοινοβουλευτικά κόμματα είχε ο ΣΤΕΚ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) είχε το προηγούμενο διάστημα ψηφιακές συναντήσεις με ηγετικά στελέχη των κοινοβουλευτικών κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ κατά τις οποίες είχε την ευκαιρία να αναπτύξει σημαντικά ζητήματα τα οποία απασχολούν τα μέλη του και την ξενοδοχειακή βιομηχανία ευρύτερα.
Επί τάπητος τέθηκαν ζητήματα όπως η προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό τομέα, η δημιουργία ενός ενιαίου υγειονομικού πρωτοκόλλου για τις ξενοδοχειακές μονάδες, το αντικίνητρο που δημιουργεί το μεγάλο κόστος των τεστ αντιγόνου για την έλευση τουριστών, η προβληματική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Κύπρος στο εξωτερικό κι άλλα επί μέρους ζητήματα.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων κομμάτων τοποθετήθηκαν γενικά σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα αλλά και συγκεκριμένα επί των θεμάτων που συζητήθηκαν. Θέση όλων ήταν πως θα προσπαθήσουν να συμβάλουν προς επίλυση όλων των ζητημάτων τα οποία ταλαιπωρούν τον βασικότερο τομέα της κυπριακής οικονομίας. Με την ευκαιρία της συζήτησης στη βουλή για το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων, ο ΣΤΕΚ έχει ήδη καλέσει όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να εγκρίνουν το νομοσχέδιο χωρίς να εξαιρούν τις μεγάλες επιχειρήσεις και χωρίς να θέτουν περιορισμούς τέτοιους οι οποίοι θα καθιστούν πρακτικά ανεφάρμοστο το μέτρο.
21/4/2021
ΣΤΕΚ: Να είναι λειτουργικό το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις
O Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) χαιρετίζει την απόφαση των κοινοβουλευτικών κομμάτων να εξετάσουν με τη μορφή του κατεπείγοντος, και πριν το κλείσιμο της Βουλής, το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για ολόκληρη την επιχειρηματική κοινότητα, η οποία λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα ρευστότητας.
Ο ΣΤΕΚ θεωρεί πως πέραν από την έγκριση του νομοσχεδίου αυτού καθ’ εαυτού, εξίσου σημαντικό είναι και το περιεχόμενο της τελικής νομοθεσίας, το οποίο δεν θα πρέπει να είναι τέτοιο που τελικά να καθιστά πρακτικά ανεφάρμοστες ή χωρίς ουσία τις κρατικές εγγυήσεις.
Παράλληλα, ο Σύνδεσμος καλεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα να μην θέσουν περιορισμούς στην χρήση των κρατικών εγγυήσεων σχετιζόμενους με το μέγεθος των επιχειρήσεων. Την ανάγκη μίας επιχείρησης για ρευστότητα δεν την καθορίζει το μέγεθος της αλλά το πόσο έχει επηρεαστεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας, πόσο έχουν μειωθεί τα εισοδήματά της και πόσο είναι το λειτουργικό της κόστος συμπεριλαμβανομένου του εργατικού, εξηγεί ο ΣΤΕΚ.
Καλούμε τα κοινοβουλευτικά κόμματα να λάβουν υπόψη τους τις πιο πάνω παραμέτρους κατά τη διαμόρφωση του τελικού νομοσχεδίου, καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΤΕΚ.
15/4/2021
ΣΤΕΚ: Απαιτούνται αποφασιστικές ενέργειες για γρήγορη ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας
Ο ΣΤΕΚ (Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου) χαιρετίζει το γεγονός πως αρχίζουν να γίνονται σταδιακά βήματα για επιστροφή της ομαλότητας στον ξενοδοχειακό και κατ’ επέκταση στον τουριστικό τομέα.
Η σταδιακή επανέναρξη των πτήσεων, οι χαλαρώσεις των γενικότερων περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία και η συνέχιση των μέτρων στήριξης των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό τομέα από την κυβέρνηση, προφανώς δημιουργούν κάποιες νότες αισιοδοξίας, ειδικά σε συνδυασμό με την σταθεροποιητική πορεία των νέων κρουσμάτων COVID-19 που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες.
Την ίδια ώρα όμως, υπάρχουν σημαντικά ζητήματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης ώστε η κυπριακή τουριστική βιομηχανία να λειτουργήσει το συντομότερο, στηρίζοντας έτσι την ταχεία οικονομική ανάκαμψη και τη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας. Τα ζητήματα αυτά απασχόλησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΤΕΚ κατά την τελευταία του συνεδρία.
Συγκεκριμένα, επιτακτική κρίνεται η ανάγκη όπως το προσωπικό που δραστηριοποιείται στον τομέα της φιλοξενίας, εμβολιαστεί αμέσως μετά από τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Επ’ ουδενί δεν επιδιώκεται ευνοϊκή μεταχείριση έναντι του οποιουδήποτε, ωστόσο, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στις ανταγωνιστικές χώρες είναι ξεκάθαρο πως τουλάχιστον για φέτος, τον αγώνα για προσέλκυση τουριστών θα τον καθορίσει το κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης που θα εκπέμψει η κάθε χώρα ξεχωριστά. «Ενδεικτικές των σχετικών προθέσεων για εμβολιασμούς του προσωπικού του ξενοδοχειακού τομέα σε ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς, είναι οι αναφορές που γίνονται τις τελευταίες βδομάδες στα ελλαδικά Μέσα Ενημέρωσης αλλά και οι σχετικές επίσημες εξαγγελίες που έχουν ήδη γίνει στην Τουρκία», εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ, Άκης Βαβλίτης για να προσθέσει πως «μία τέτοια εξαγγελία θα αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας».
Παράλληλα, παρόλο που ο μεγάλος αριθμός δειγματοληπτικών τεστ που διεξάγονται καθημερινά βοηθά στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας, εντούτοις, φέρνει τη χώρα σε δυσχερή θέση στην κατάταξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Ο ίδιος ο οργανισμός σημειώνει πως ο Δείκτης νέων περιπτώσεων των τελευταίων 14 ημερών θα πρέπει να υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται ανά 100.000 κατοίκους σε κάθε χώρα. Ωστόσο, από την στιγμή που όλες οι χώρες λαμβάνουν υπόψη τη συγκεκριμένη αξιολόγηση, χωρίς να συνεκτιμούν τις όποιες παραμέτρους, δυστυχώς η Κύπρος βρίσκεται άδικα σε δυσμενή θέση, στην «κόκκινη» κατηγορία. «Θα πρέπει να σταλεί το μήνυμα από τα αρμόδια υπουργεία, υφ. Τουρισμού, Εξωτερικών, Υγείας, πως ο λόγος που ο Δείκτης νέων κρουσμάτων εμφανίζεται τόσο υψηλός, είναι επειδή σε σύγκριση με άλλες χώρες, διεξάγονται πολλαπλάσιοι προληπτικοί έλεγχοι καθημερινά. Δεν θεωρούμε πως μπορεί να αλλάξει η κατηγοριοποίηση του ECDC αλλά τουλάχιστον να είναι εμφανές ότι η “κακή” κατηγοριοποίηση είναι αποτέλεσμα της καλή προληπτικής στρατηγικής που ακολουθούμε ως χώρα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ.
Επίσης, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΤΕΚ θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό, να γνωστοποιηθεί στους επαγγελματίες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας η ακριβής ημερομηνία κατά την οποία θα επιτραπεί στους Κύπριους πολίτες να διαμείνουν εκ νέου σε ξενοδοχειακές μονάδες. Ο κ. Βαβλίτης εξηγεί πως οι ξενοδοχειακοί χώροι αποτελούν ελεγχόμενο περιβάλλον, με αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας και ασφάλειας και δεν δικαιολογείται η όποια καθυστέρηση στο άνοιγμα τους και για τους Κύπριους επισκέπτες.
Τέλος, έχοντας υπόψη πως η φετινή χρονιά κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πιο δύσκολη για τον τομέα απ’ ότι αρχικά αναμενόταν, ο ΣΤΕΚ καλεί τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων να υπερψηφίσουν το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για την παροχή κρατικών εγγυήσεων το οποίο ενέκρινε προ ημερών το Υπουργικό Συμβούλιο. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιχειρήσεις θα έχουν ένα σημαντικό εργαλείο στη διάθεσή τους για να αντεπεξέλθουν της δύσκολης συγκυρίας.
2/4/2021
Η καταιγίδα συνεχίζεται και το 2021 για την τουριστική βιομηχανία
Της Δήμητρας Καραντώκη*
Το 2020, ο τουριστικός τομέας διεθνώς βίωσε την πιο δύσκολη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία. Το 2021, παρόλο που όλοι είχαμε ελπίδες πως θα ήταν καλύτερο από πέρσι, εντούτοις, διαφαίνεται πως πρόκειται για ακόμα μία πολύ δύσκολή χρονιά από όλες τις απόψεις.
Από πλευράς τουρισμού και ξενοδοχείων μπορούμε να πούμε πως το πρώτο μισό της χρονιάς έχει χαθεί (μόλις 17χιλ. τουρίστες αφίχθηκαν στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του 2021) ενώ διανύοντας το τρίτο lockdown (το οποίο δεν είναι αρκετά αυστηρό αφού οι εκκλησίες θα λειτουργούν με πιστούς) με τα κρούσματα να πλησιάζουν τα 1000 ημερησίως και τις νοσηλείες να αυξάνονται, προφανώς ούτε η υγειονομική κατάσταση είναι καλή. Οι ελπίδες για τουρισμό και σταδιακή επάνοδο του ξενοδοχειακού τομέα, πλέον έχουν μεταφερθεί για το δεύτερο εξάμηνο του έτους αλλά και πάλι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αναμένουμε ουσιαστική ανάκαμψη. Ενδεικτικά, εξακολουθεί να είναι μεγάλη η αβεβαιότητα για δύο βασικές αγορές μας, τη ρωσική και την βρετανική. Στην περίπτωση της ρωσικής αγοράς, η εξαγγελία του υφυπουργείου Τουρισμού ότι από τις 10 Μαΐου θα δεχόμαστε άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το “Sputnik” είναι μία θετική εξέλιξη. Όσον αφορά την βρετανική αγορά, η αβεβαιότητα εξακολουθεί να είναι μεγάλη σε σχέση με την κατηγοριοποίηση της Κύπρου. Το ενδεχόμενο η Κύπρος να τεθεί σε κατηγορία χαμηλότερη από ανταγωνιστικούς προορισμούς, θα ήταν καταστροφικό.
Ο μεγάλος αριθμός τεστ που διενεργούνται καθημερινά στη χώρα, δημιουργεί δυστυχώς μία παραπλανητική εικόνα και μας θέτει σε δυσμενή θέση σε σχέση με άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς, οι οποίοι μπορεί να είναι σε χειρότερη κατάσταση, αλλά λόγω περιορισμένων ελέγχων δείχνουν μία καλύτερη εικόνα. Το γεγονός, πάντως, ότι το Σύστημα Υγείας έχει φτάσει στα όρια του και η περίθαλψη των ασθενών τίθεται εν αμφιβόλω, είναι κάτι που δημιουργεί προβληματισμό για τη χώρα μας και στο εξωτερικό.
Την ίδια ώρα, οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες του εξωτερικού, ζητούν ήδη πολύ χαμηλότερες τιμές σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας ασκώντας σε όλη τη βιομηχανία πολύ μεγαλύτερη πίεση. Το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν ή μεταθέτουν συνεχώς δρομολόγια τόσο προς την Κύπρο όσο και προς άλλους προορισμούς, αποτελεί ακόμα μία ένδειξη της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί.
Μέχρι πριν μερικές μέρες εκφράζαμε την αισιοδοξία ότι σύντομα θα επιτρεπόταν και στους Κύπριους να διαμείνουν σε ξενοδοχειακές μονάδες, ωστόσο, με τα νέα μέτρα ούτε αυτό κατέστη δυνατό. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν θα αποτελούσε πανάκεια, αλλά θα βοηθούσε με πολλούς τρόπους. Αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες θα λειτουργούσαν εκ νέου μετά από πολλούς μήνες, θα βοηθούσε στην αύξηση της κατανάλωσης και στην αύξηση των άμεσων και έμμεσων κρατικών εσόδων. Εξίσου σημαντική και η επίδραση που θα είχε στην ψυχολογία των πολιτών μία τέτοια εξέλιξη.
Έχοντας όλα αυτά υπόψη, η θέση του ΣΤΕΚ είναι όπως τα κρατικά σχέδια στήριξης του τομέα επεκταθούν μέχρι το τέλος του 2021, καθώς για τα ξενοδοχεία που εργοδοτούν μόνιμο προσωπικό, το εργατικό κόστος ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μηνιαίως. Στα ίδια πλαίσια, θα ήταν πολύ χρήσιμο για τους επαγγελματίες του κλάδου αν γνώριζαν εγκαίρως τις πρόνοιες των κρατικών Σχεδίων που θα ισχύουν για κάθε μήνα ώστε να μπορούν να αποφασίσουν αν θα επαναλειτουργήσουν ή θα παραμείνουν κλειστά.
Πέραν των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία αυτή καθ’ εαυτή, ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο θα πρέπει να αντικρίσουμε άμεσα, αφορά στον διεθνή ανταγωνισμό που επικρατεί αυτήν την στιγμή για προσέλκυση τουριστών. Θα πρέπει ως χώρα να μπούμε δυνατά και άμεσα στο παιχνίδι του ανταγωνισμού, παρουσιάζοντας συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και των ίδιων των τουριστών αλλά και των tour operators. Τέτοιες ενέργειες περιλαμβάνουν τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στον τομέα της Φιλοξενίας και την αντίστοιχη προώθηση της συγκεκριμένης απόφασης προς το εξωτερικό. Εξίσου σημαντική εξέλιξη θα είναι και η διατύπωση και εφαρμογή ενός Ενιαίου Υγειονομικού Πρωτοκόλλου για την ξενοδοχειακή βιομηχανία, για την ετοιμασία του οποίου, ο ΣΤΕΚ έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία.
Κοιτάζοντας προς το μέλλον, είναι ξεκάθαρο πως υπάρχουν ακόμα αρκετά ζητήματα που δεν έχουν ξεκαθαρίσει σε σχέση με τον ιό και την πανδημία: μεταλλάξεις, διάρκεια δράσης των εμβολίων, επίτευξη ανοσίας της αγέλης και ούτω καθ’ εξής. Άρα, ο δρόμος της επιστροφής στην κανονικότητα για τον τουριστικό τομέα είναι μακρύς. Μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί δεν βλέπουν επιστροφή σε επίπεδα 2019, πριν το 2024. Το ΑΕΠ της Κύπρου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και είναι ξεκάθαρο πως για να γίνει κατορθωτό να επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 3%-4% για φέτος, όπως είναι ο στόχος της κυβέρνησης, θα πρέπει να θωρακίσουμε την τουριστική βιομηχανία.
*Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ)
ΣΤΕΚ: Αναγκαίο το ενιαίο πρωτόκολλο λειτουργίας για τα ξενοδοχεία
O Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) θεωρεί ως αναγκαιότητα την εφαρμογή ενός Ενιαίου Πρωτοκόλλου λειτουργίας των ξενοδοχειακών καταλυμάτων.
Ο ΣΤΕΚ κοινοποίησε τη συγκεκριμένη θέση τόσο στον υφυπουργό Τουρισμού, Σάββα Περδίο, όσο και στον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, εξηγώντας πως η εφαρμογή ενός ενιαίου Πρωτοκόλλου το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα που άπτονται του ξενοδοχειακού κλάδου (εστίαση, κολυμβητικές δεξαμενές, ΣΠΑ, γυμναστήρια κτλ.), θα διευκόλυνε την υλοποίηση των όποιων αναγκαίων μέτρων.
Οι ξενοδοχειακές μονάδες, θα μπορούν να το εφαρμόσουν καλύτερα, χωρίς να δημιουργούνται μπερδέματα, όπως συνέβηκε στο πρόσφατο παρελθόν, και την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί θα μπορούν να διεκπεραιώσουν τους σχετικούς ελέγχους πιο απλοποιημένα, εξηγεί ο ΣΤΕΚ στην επιστολή του προς τους δύο υπουργούς.
Η δημιουργία ενός πρωτοκόλλου ειδικά για τις ξενοδοχειακές μονάδες, κρίνεται απαραίτητη τόσο για λόγους κατανόησης και εφαρμογής των μέτρων, αλλά ιδιαίτερα όσον αφορά τις ιδιαιτερότητες που αφορούν τη λειτουργία τους. Για παράδειγμα, οι επισκέπτες ενός γυμναστήριου σε ξενοδοχείο, είναι κατά κύριο λόγο οι ίδιοι οι διαμένοντες σ’ αυτό, σε αντίθεση με τα γυμναστήρια εκτός ξενοδοχείων. Παρόμοιες διαφοροποιήσεις υφίστανται και για άλλες υπηρεσίες εντός ξενοδοχείων, όπως για παράδειγμα αυτές της εστίασης, της χρήσης του ΣΠΑ, των κολυμβητικών δεξαμενών κτλ.
Παράλληλα, σημειώνεται στην επιστολή του ΣΤΕΚ, λόγω της αβέβαιης κατάστασης που επικρατεί διεθνώς, η προσπάθεια για προσέλκυση τουριστών καθίσταται ιδιαίτερη δύσκολη και φέτος. «Οι οργανωτές ταξιδιών ζητούν και θέλουν να γνωρίζουν τα υγειονομικά μέτρα που λαμβάνονται σε κάθε χώρα, ώστε αναλόγως να αποφασίζουν αλλά και να ενημερώνουν τους πελάτες τους. Η ενημέρωση τους μέσω ενός Ενιαίου Πρωτοκόλλου, το οποίο θα διαλαμβάνει όλες τις πτυχές λειτουργίας μίας ξενοδοχειακής μονάδας, προφανώς θα είναι μία ισχυρή απόδειξη ότι ως χώρα λαμβάνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού».
Τέλος, ο ΣΤΕΚ εισηγείται όπως με πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Τουρισμού και την συμβολή των δύο ξενοδοχειακών συνδέσμων, αλλά και εκπροσώπων της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, συνταχθεί άμεσα ένα ενιαίο Πρωτόκολλο για τη Βιομηχανία και έπειτα να αποσταλεί στον Υπουργό Υγείας για την έγκριση του.
16/4/2021
ΣΤΕΚ: Να δοθεί το πράσινο φως για εγχώριο τουρισμό
Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) θεωρεί πως πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να επιτραπεί στους Κύπριους πολίτες να επισκεφθούν και να διαμείνουν σε ξενοδοχειακές μονάδες. Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες χαλαρώσεις στους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία αλλά και την εμπεριστατωμένη άποψη επιστημόνων υγείας, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΤΕΚ καλούν την κυβέρνηση να δώσει όσο το δυνατό συντομότερα την έγκρισή της, ώστε να μπορούν και οι Κύπριοι να διαμείνουν στα ξενοδοχεία της χώρας.
Άλλωστε, από την στιγμή που επιτρέπεται στους Κύπριους πολίτες να επισκεφθούν τα εστιατόρια των ξενοδοχείων, όπου ο συγχρωτισμός είναι πιο έντονος, θα πρέπει να τους επιτραπεί και η διαμονή σε μεμονωμένα δωμάτια, όπου προφανώς δεν υπάρχει ο κίνδυνος του συγχρωτισμού. «Από την στιγμή που έχει ξεκινήσει η κάθοδος τουριστών από άλλες χώρες, οι οποίοι διαμένουν σε ξενοδοχειακές μονάδες, δεν υπάρχει λόγος να μην τυγχάνουν και οι Κύπριοι παρόμοιας αντιμετώπισης», εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ, Άκης Βαβλίτης. Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες τήρησαν και εξακολουθούν να τηρούν στο απόλυτο τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας.
Βελτιστοποίηση και ενοποίηση των πρωτοκόλλων
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τα εμπλεκόμενα υπουργεία και την επιδημιολογική ομάδα τρόπους βελτίωσης των πρωτοκόλλων λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων, ώστε να διασφαλιστεί η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για μη διασπορά του ιού, και ταυτόχρονα να μην τίθενται αχρείαστοι περιορισμοί και απαγορεύσεις που θα μετατρέπουν σε αχρείαστη και ανώφελη ταλαιπωρία τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα», προσθέτει ο κ. Βαβλίτης. Ο ΣΤΕΚ θεωρεί πως το ιδανικό είναι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο πρωτόκολλο το οποίο θα περιλαμβάνει όλους τους παρεμφερείς, με τον τομέα της φιλοξενίας, τομείς.
Την ίδια ώρα, ο ΣΤΕΚ θεωρεί πως είναι πολύ σημαντικό όπως οι πρώτοι επισκέπτες από το εξωτερικό, αποκομίσουν τις καλύτερες εντυπώσεις. «Αυτοί οι πρώτοι τουρίστες, έστω και λίγοι, θα αποτελέσουν τους πρεσβευτές μας κατά την επιστροφή στις χώρες τους και θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι -υπό τα δεδομένα της εποχής- θα μεταφέρουν τα θετικότερα μηνύματα από την εμπειρία τους στη χώρα μας. Όπως όλα καταδεικνύουν, και η φετινή τουριστική χρονιά θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τον τομέα. Είναι αναγκαίο η εικόνα που θα εκπέμπουμε στο εξωτερικό, να είναι ισχυρότερη από αυτήν των ανταγωνιστικών μας προορισμών», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου.
Τέλος, ο ΣΤΕΚ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του όπως οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του τομέα της φιλοξενίας, να τύχουν προτεραιότητας στη διαδικασία εμβολιασμού, αμέσως μετά από τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία τους καθιστούν ευπαθείς έναντι του κορωνοϊού.
7/4/2021