Με έμφαση στα τοπικά φρέσκα υλικά, ένα πικάντικο συνδυασμό από βότανα και μπαχαρικά και με την χρήση του ελαιόλαδου, το Κυπριακό φαγητό είναι Μεσογειακό, παρόμοιο με το Ελληνικό επηρεασμένο όμως από τη Μέση Ανατολή και τη Μικρά Ασία.
Τόσο οι ποιητές όσο και οι ταξιδιώτες στο παρελθόν παίνεψαν πολύ τις γεύσεις του νησιού. Στις μέρες μας οι γιατροί και οι ειδικοί διατροφολόγοι ενώθηκαν εκθειάζοντας τις αρετές της Μεσογειακής διατροφής. Τα δημητριακά και τα όσπρια, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που ωρίμασαν στον ήλιο, το υψηλό σε πρωτεϊνη ψάρι, το άπαχο κρέας και το κοτόπουλο, το ελαιόλαδο και το κρασί είναι όχι μόνο μια υγιεινή επιλογή αλλά και ακαταμάχητος πειρασμός.
Σε μια κοινωνία με μεγάλες οικογένειες που έχουν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το μαγείρεμα στο σπίτι είναι σημαντικό στοιχείο της καθημερινής ζωής, με συνταγές που περνάνε από γενιά σε γενιά. Ένα εγκάρδιο γεύμα παρέα με φίλους και συγγενείς είναι σημαντικό. Δεν είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί η φιλοξενία και η ευθυμία είναι βαθιά ριζωμένες στη ψυχή του Κυπρίου, τόσο ώστε το να ευχαριστούν τους άλλους έγινε πια τέχνη. Αφεθείτε ελεύθεροι στις γεύσεις και παραδοθείτε στη μαγειρική πανδαισία.
Πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.
Παραδοσιακά φαγητά τα οποία πρέπει να δοκιμάσει όποιος επισκεφθεί το νησί μας:
-Κουπέπια (γνωστά και ως ντολμάδες): γέμιση με διάφορες μυρωδιές, κιμά, ρύζι, λεμόνι και ντομάτα τυλιγμένη στα λεγόμενα κληματόφυλλα
-Ταβάς: ψημένο αρνί με λαχανικά, ρύζι, ντομάτες, κύμινο και κρεμμύδια
-Πουργούρι: είδος σκληρού σιταριού που μαγειρεύεται με σάλτσα ντομάτας και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
-Κλέφτικο: αρνί τυλιγμένο στο ασημόχαρτο και τοποθετημένο στο φούρνο για πάρα πολλές ώρες
-Κολοκάσι: Λαχανικό ρίζα που μαγειρεύεται με σάλτσα ντομάτας
-Λούντζα: κρεατικό έδεσμα, καπνιστό χοιρινό φιλέτο
-Μακαρόνια του Φούρνου (παστίτσιο): πάστα με κρέμα μπεσαμέλ και χοιρινό κιμά που μαγειρεύεται στο φούρνο
-Μεζέδες: Ποικιλία από διάφορα μικρά πιάτα
-Αφέλια: Χοιρινό κρέας μαριναρισμένο με κολίανδρο
-Χωριάτικη Σαλάτα: σαλάτα από διαφορετικά λαχανικά όπως μαρούλι, κραμπί (λάχανο), ντομάτα, μαϊντανό, πιπέρι, φέτα και μπαχαρικά
-Σεφταλιά: (μοιάζει με χοιρινό λουκάνικο, επικαλυμμένο με πάνα και διάφορα μπαχαρικά)
-Ταλατούρι (Τζατζίκι): γιαούρτι με ψιλοκομμένο αγγουράκι, σκόρδο και δυόσμο
-Ταραμοσαλάτα: ροζ βούτημα από αυγοτάραχο με λεμόνι, κρεμμύδι, λάδι και πουρέ πατάτας
-Τραχανάς: ζυμαρικό φτιαγμένο από γάλα και αλεύρι σε σχήμα ακανόνιστο και κοκκώδες – παρασκευάζεται κυρίως ως σούπα
Επίσης πιο κάτω είναι μερικά από τα Κυπριακά προϊόντα για τα οποία φημίζεται η Κύπρος:
-Χαλλούμι
-Τσαμαρέλλα
-Ρέσι
-Κιοφτέρκα
-Φλαούνα
-Σουτζούκος
-Παλουζές
-Χοιρομέρι
-Ζιβανία