Είναι αναγκαία η ρύθμιση της λειτουργίας των καταλυμάτων AIRBNB όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε στην εκπομπή Business Hour by Brief, η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, (ΣΤΕΚ) Χρυσαιμίλη Ψυλογένη, επισημαίνοντας τον έντονο προβληματισμό του ΣΤΕΚ επί του θέματος μαζί με τις εισηγήσεις του Συνδέσμου.
Η κυρία Ψιλογένη σημείωσε πως αυτή την στιγμή έχουν εγγραφεί στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού γύρω στις 15.000 κλίνες τύπου Airbnb, ενώ παλιότερη έρευνα από το Υφυπουργείο Τουρισμού και ΣΤΕΚ έκανε λόγο για 80.000 – 100.000 κλίνες, επομένως υπάρχει προβληματισμός για το τι γίνεται με όλες αυτές τις κλίνες που λειτουργούσαν.
Όπως εξήγησε, Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ είναι ένα θέμα που εδώ και αρκετό καιρό απασχολεί τους αρμοδίους – χωρίς να θέλουν να στραφούν εναντίον του, καθώς ένα συγκεκριμένο μέρος της αγοράς ζητάει την νέα αυτή τάση, γι’ αυτό και από την αρχή υποστήριζαν ότι πρέπει να θεσπιστεί ένα πλαίσιο που θα διέπει την λειτουργία αυτών των καταλυμάτων.
«Αυτή την στιγμή υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο όμως θεωρούμε πως βάση αυτού πρέπει να μπουν προδιαγραφές και αυστηρότερα κριτήρια τα οποία δεν περιέχει η νομοθεσία αυτή την στιγμή», τόνισε.
Τα προβλήματα λόγω των Airbnb
Σύμφωνα και με έρευνα του ΣΤΕΚ, σημείωσε, για το τι ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις με μεγάλη τουριστική κίνηση, φαίνεται πως οι ρυθμίσεις είναι ανάλογες με την ιδιαιτερότητα της κάθε μιας και τα χαρακτηριστικά της.
Για παράδειγμα, πρόσθεσε, υπάρχουν πόλεις που έχουν απαγορεύσει εντελώς την μίσθωση σε συγκεκριμένες περιοχές λόγω της οχληρίας ή επιτρέπουν την μίσθωση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Την ίδια ώρα, ανέφερε, άλλες περιοχές έχουν απαγορεύσει την εκμίσθωση ακινήτου καθώς αυτό αυξάνει τις τιμές στα ενοίκια με αποτέλεσμα να μην είναι προσιτά τα ενοίκια της μόνιμης κατοικίας για τους γηγενείς κατοίκους τους.
Επίσης, σημείωσε, οι Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν σημαντικές απώλειες εσόδων από τη μη φορολόγηση αυτών των δραστηριοτήτων και την ίδια ώρα δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός με τις ξενοδοχειακές μονάδες.
Ακόμη, επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχουν και κανόνες ασφάλειας και υγείας των τουριστών ή ντόπιων που διανέμουν σε αυτά.
Υπενθυμίζεται ο ΣΤΕΚ με ανακοίνωση πρότεινε τα εξής για την αποτελεσματική ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων:
1. H εκμίσθωση ακινήτου να επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο να μην ξεπερνά τις 90 ημέρες σε ετήσια βάση.
2. Σε συγκεκριμένες περιοχές ή ακόμη και πόλεις όπου οι μόνιμοι κάτοικοι δυσκολεύονται να βρουν σπίτια ή διαμερίσματα για μακροχρόνια ενοικίαση να εξεταστεί το ενδεχόμενο απαγόρευσης της βραχυπρόθεσμης εκμίσθωσης ακινήτων.
3. Σχετικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανεξέλεγκτη λειτουργία περίπου 80.000 – 100.000 κλινών (όσες περίπου διαθέτει και η νόμιμη ξενοδοχειακή βιομηχανία) βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Κύπρο, εκ των οποίων μόλις 15.000 είχαν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο μέχρι πρόσφατα. Με την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας από τον Φεβρουάριο του 2023, οι αρμόδιοι θα πρέπει να προβαίνουν σε διαρκείς ελέγχους ώστε να παταχθεί η παρανομία.
4. Να καταστεί υποχρεωτική η καταβολή τέλους διανυκτέρευσης.
5. Να υιοθετηθούν κανονισμοί ασφάλειας και υγείας.
Τέλος η κα. Ψιλογένη τόνισε πως είναι ένα θέμα που μελετάται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Δείτε την συνέντευξη της κας. Ψιλογένη στην εκπομπή Business Hour by Brief