ΣΤΕΚ: Λειτουργικό κόστος και πληθωρισμός
Την ανάγκη συνέχισης της καλής πορείας του τουρισμού τόνισαν από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι, καθώς μπορεί το 2022 να κινήθηκε σε ικανοποιητικά υπό τις περιστάσεις επίπεδα, ωστόσο αυτό δεν συνέβη, όπως σημειώνουν, και με την κερδοφορία των τουριστικών επιχειρήσεων, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης, των πληθωριστικών πιέσεων που δημιούργησε και των σημαντικών προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Σχολιάζοντας στη «Σημερινή» την εικόνα του τουρισμού τόσο με τα προβλήματά του όσο και με τις προοπτικές του, η Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια του 2022 ο κλάδος κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα τόσο από πλευράς αφίξεων, όσο και από πλευράς εσόδων, έχοντας ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη 6% του ΑΕΠ της κυπριακής οικονομίας.
«Πλέον έχουμε μπροστά μας το 2023 και, δυστυχώς», σημειώνει, «καλούμαστε και πάλι να πορευθούμε με το δεδομένο της αβεβαιότητας, όπως άλλωστε συμβαίνει από το 2020 και την έναρξη της πανδημικής κρίσης. Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, που θα έλεγα ότι σχεδιάζουμε την τουριστική περίοδο εν μέσω σημαντικών αβεβαιοτήτων, πολλών αστάθμητων παραγόντων ή αν θέλετε στην κινούμενη άμμο της αβεβαιότητας. Η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα και η αύξηση του ενεργειακού κόστους αποδυναμώνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών σε παραδοσιακές και αναδυόμενες αγορές. Όλα αυτά ενδέχεται να επηρεάσουν τις αποφάσεις των δυνητικών μας πελατών για τις διακοπές τους. Κάποιοι μπορεί να αποφασίσουν ότι δεν θα ταξιδέψουν, ενώ άλλοι ενδεχομένως να κάνουν διακοπές για λιγότερες μέρες ή να αναζητήσουν φθηνούς προορισμούς.
Συνεχίζοντας, η κ. Ψηλογένη ανέφερε ότι «ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα με τα οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι είναι η κατακόρυφη αύξηση του λειτουργικού μας κόστους. Πέραν του πληθωρισμού και της συνακόλουθης αύξησης των τιμών σε προϊόντα και πρώτες ύλες, που είναι απαραίτητα για τη βιομηχανία της φιλοξενίας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Το 2022 δεν προχωρήσαμε στην αύξηση των χρεώσεών μας, απορροφήσαμε αυτό το κόστος και ο τουρισμός πήγε καλά. Γίνεται όμως αντιληπτό ότι αυτή η προσέγγιση από μέρους μας δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν καθώς εγείρονται πλέον και ζητήματα βιωσιμότητας. Κι αν στο σκέλος του πληθωρισμού μπορεί να μην μπορούν να γίνουν πολλά, δεν ισχύει το ίδιο για το ενεργειακό κόστος. Γι’ αυτό έχουμε αποταθεί στο Υπουργείο Ενέργειας και έχουμε ζητήσει να επεκταθεί και στα ξενοδοχεία το Virtual Net Metering όσον αφορά τουλάχιστον το 80% της κατανάλωσης ενέργειας χωρίς πλαφόν και περιορισμούς. Είναι παράδοξο, πάντως, από τη μία όλοι να μιλούν για εναλλακτικές πηγές ενέργειας και από την άλλη, αυτοί που θέλουν να τις αξιοποιήσουν, να μην τους επιτρέπεται.
»Πέραν τούτων, ο τομέας έχει να αντιμετωπίσει και διαχρονικά προβλήματα όπως είναι η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, η εποχικότητα, η έλλειψη προσωπικού, αλλά και η αναγκαιότητα να υπάρξει δικαιότερη νομοθετική ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Όλα αυτά είναι σημαντικά δεδομένου ότι βρισκόμαστε πλέον σε ένα πολύ ανταγωνιστικό τουριστικό διεθνώς περιβάλλον», κατέληξε η κ. Ψηλογένη.
Ολόκληρο το αφιέρωμα για τον τουρισμό στην Εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ εδώ>> https://simerini.sigmalive.com/article/2022/12/26/tourismos-me-to-blemma-strammeno-sten-europaike-agora-to-2023/