Αυξάνονται και πληθύνονται μέρα με τη μέρα τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που κατέχει ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΤΕΚ) ο αριθμός τους φτάνει περίπου στις 20.000 με 80.000 – 100.000 κλίνες, δηλαδή όσες και οι κλίνες των ξενοδοχείων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.
Την ίδια ώρα ωστόσο, πρόβλημα παρατηρείται με την εγγραφή αυτών των καταλυμάτων, για την οποία μάλιστα θα δοθεί παράταση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχει το Υφ. Τουρισμού μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί στο Μητρώο των Αυτοεξυπηρετούμενων τα περίπου 5.000 από τα 20.000 που υπολογίζεται ότι χρησιμοποιούνται ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Κύπρο.
Γι’ αυτό τον λόγο εξάλλου η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, προωθεί παράταση στη διορία που δόθηκε για εγγραφή τους στο Μητρώο των Αυτοεξυπηρετούμενων και η οποία έληξε στις 7 Φεβρουαρίου.
Μιλώντας στην Brief η Διευθύντρια του ΣΤΕΚ, Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, και κληθείσα να σχολιάσει τη ρύθμιση σχετικά με τα Airbnb, σημείωσε αρχικά πως πρόκειται για μια τάση της αγοράς την οποία σέβονται, ωστόσο την ίδια ώρα θεωρούν ότι πρέπει να ρυθμιστεί σωστά νομοθετικά, ώστε να μην επηρεάζει τον κοινωνικό ιστό αλλά και να υπάρχει ισότιμη μεταχείριση μεταξύ ξενοδοχειακών – τουριστικών καταλυμάτων με τα Airbnb. Μάλιστα, όπως σημειώνει η κα. Ψηλογένη σε περίπτωση ζητημάτων ασφαλείας και υγείας που ενδεχομένως να προκύψουν εάν αυτά δεν ρυθμιστούν το πλήγμα θα είναι για ολόκληρο τον τουρισμό της Κύπρου.
Ο ΣΤΕΚ ήταν από τους πρώτους φορείς που είχε επιστήσει την προσοχή για νομοθετική ρύθμιση των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, όπως σημειώνει η κα. Ψηλογένη, συμπληρώνοντας πως μετά από μελέτη για το τι ισχύει στο εξωτερικό για τέτοιου είδους καταλύματα ο ΣΤΕΚ, προχώρησε με εισηγήσεις προς τους αρμόδιους.
Όπως είπε, θα πρέπει η εκμίσθωση του ακινήτου να επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές όπου οι κάτοικοι δυσκολεύονται να βρουν στέγη για μακροχρόνια ενοικίαση οι Αρχές να έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν την βραχυπρόθεσμη εκμίσθωση ακινήτων. Παράλληλα, θα πρέπει να καταβάλλεται τέλος διανυκτέρευσης στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως ισχύει και για ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα, αλλά και να διαφυλαχθεί ότι θα γίνονται τακτικοί έλεγχοι και ότι θα εφαρμόζονται οι κανονισμοί ασφαλείας και υγείας.
Επεξηγώντας τα προβλήματα στα οποία αναφέρεται ο ΣΤΕΚ σε περίπτωση μη σωστής νομοθετικής ρύθμισης η κα. Ψηλογένη αναφέρθηκε σε περιπτώσεις στο εξωτερικού όπου οι μισθώσεις επιτρέπονται μέχρι κάποιους μήνες. Ως παράδειγμα έδωσε τη Λεμεσό όπου η δυσκολία στην εξεύρεση στέγης για μακροχρόνια ενοικίαση θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη σε περίπτωση που ιδιοκτήτες θα προτιμήσουν την βραχυχρόνια μίσθωση, η οποία έχει αυτή τη στιγμή έχει μεγαλύτερο οικονομικό όφελος.
Με βάση τη σχετική νομοθεσία, οι αιτητές μπορούν να διαφημίζουν και/ή να ενοικιάζουν το αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα, νοουμένου ότι αυτό είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο των Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων και έχει λάβει ειδικό σήμα και αριθμό μητρώου εγγραφής από το Υφυπουργείο Τουρισμού, ο οποίος θα αναγράφεται σε κάθε πλατφόρμα όπου θα διαφημίζεται το κατάλυμα, καθώς και σε όλες τις σχετικές συναλλαγές.
Το τέλος εγγραφής των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων ανέρχεται για κάθε αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα στα €222 ανά τριετία.
Υπενθυμίζεται ότι, τα έσοδα από την ενοικίαση αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ με βάση τις διατάξεις των αντίστοιχων νομοθεσιών. Θα υπόκεινται επίσης σε τέλη διανυκτέρευσης προς τις Τοπικές Αρχές. Για σχετικές πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποτείνονται στις ανάλογες Υπηρεσίες (Τμήμα Φόρου Εισοδήματος και Τοπικές Αρχές- κατά τόπους Δήμους και Κοινοτικά Συμβούλια).
Τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα διακρίνονται στις τρείς (3) πιο κάτω υποκατηγορίες:
1. Τουριστικές Επιπλωμένες Επαύλεις
2. Τουριστικές Επιπλωμένες Κατοικίες
3. Διαμερίσματα
Σημειώνεται ότι, το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει τη δυνατότητα να ελέγχει αυτεπάγγελτα οποιοδήποτε αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα, για τη διακρίβωση της ύπαρξης άδειας εγγραφής στο μητρώο, καθώς και της τήρησης, από τον επιχειρηματία, των όρων εγγραφής του καταλύματος.
Περισσότερες πληροφορίες για σκοπούς εγγραφής των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων μπορούν να αντληθούν από τον πιο κάτω σύνδεσμο, όπως και από την εταιρική ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού.
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ
Πηγή: https://www.brief.com.cy/oikonomia/kypros/20000-airbnb-stin-kypro-peripoy-ta-15000-einai-paranoma