Η καρδιά της θρησκείας
Γη αιθέρια και ευλογημένη … οι θρησκευτικές ρίζες της Κύπρου είναι ιερές όπως αποδεικνύεται κι από τον εντυπωσιακό αριθμό των μνημείων θρησκευτικής ευλάβειας, τα οποία μαρτυρούν την ιστορική πορεία του νησιού στον Χριστιανισμό και τη βαθιά πίστη που υπάρχει στο νησί από την απαρχή του Χριστιανισμού μέχρι και σήμερα.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Κύπρος, το νησί της ομορφιάς, όπου σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία γεννήθηκε η θεά Αφροδίτη, ήταν η πρώτη χώρα στην οποία διαδόθηκε το μεγάλο μήνυμα για την έλευση του Χριστιανισμού. Το νησί υπήρξε η πύλη μέσω της οποίας το μήνυμα του Ευαγγελίου εξαπλώθηκε σ΄ όλα τα μήκη και πλάτη της Οικουμένης. Η πρώτη αποστολή των μετέπειτα Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα (ο τελευταίος ήταν κυπριακής καταγωγής) πραγματοποιήθηκε εδώ, σύμφωνα με τη θέληση και την επιθυμία του Θεού: «ούτοι μεν ουν εκπεμφθέντες υπό του Πνεύματος του Αγίου κατήλθον εις την Σελεύκιαν, εκείθεν τε απέπλευσαν εις την Κύπρον» (Πραξ. ιγ’ 4).

Αυτή η θεία «επιλογή», που ταυτόχρονα αποτελεί στολίδι και κληροδότημα για τη χώρα, εκφράζεται μέσα από πολλά μνημεία που είναι αφιερωμένα στον Χριστιανισμό, καθώς και μέσα από την πληθώρα των Αγίων που το όνομά τους συνδέεται με το νησί, προσδίδοντάς του την ονομασία «Κύπρος, νήσος των αγίων».

Ανακαλύψτε λοιπόν τις εκκλησίες, τα ξωκλήσια και τα μοναστήρια του νησιού και βυθιστείτε σ’ ένα ταξίδι πίστης, ιστορίας και πολιτισμού. Ο επισκέπτης δεν μπορεί παρά να αισθανθεί ψυχική ανάταση, εφόσον η καρδιά του, μέσα από τη μοναδική εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, τις βιβλικές ιστορίες που αφηγούνται οι αρχαίες εικόνες και οι τοιχογραφίες, τα πλούσια εκκλησιαστικά μουσεία και τον βυζαντινό θησαυρό των δέκα εκκλησιών στα ορεινά, οι οποίες είναι θρησκευτικά ανεκτίμητες κι αποτελούν μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, θα πλημμυρίσει με φώτιση, ηρεμία και αφοσίωση.

O ψηφιακός χάρτης «Τουριστική Θρησκευτική Διαδρομή στις ορεινές περιοχές της Λευκωσίας – Εκκλησίες UNESCO» του έργου Recult, Ανάδειξη και Διάδοση, Θρησκευτικού Τουρισμού.

https://lab.softbot.com.cy/demo/map/map-2.html