Την εκτίμηση ότι το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά και χρειάζεται τεράστια και συλλογική προσπάθεια από όλους τους φορείς του τουρισμού, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ, Άκης Βαβλίτης, υπογραμμίζοντας την προσπάθεια που κατέβαλαν οι ξενοδόχοι ώστε η έκβαση της περσινής χρονιάς να κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια ο μεγάλος όγκος των κρατήσεων γίνεται προς τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου οπότε αναμένεται να ξεκαθαρίσει η εικόνα για το πώς θα κυλήσει η νέα σεζόν.

Τόνισε ότι «με δεδομένη την ενεργειακή κρίση η οποία αποτελεί βαρύ πλήγμα για όλους τους πολίτες της Ευρώπης, τα αυξημένα επιτόκια στα δάνεια και τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχονται οι ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίες επηρεάζουν τη τσέπη του κάθε καταναλωτή, θα πρέπει να αναμένουμε να διαπιστώσουμε κατά πόσο η διάθεση για ταξίδια θα μετατραπεί σε πράξη».

Εξέφρασε την προσδοκία ότι η ανάγκη για διακοπές θα υπερισχύσει λέγοντας ότι «οι πρώτες ενδείξεις από τη Βρετανία, σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες, είναι ότι οι βρετανοί έχουν ήδη συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό τους τις διακοπές εκτός της χώρας τους».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχειά το Νοέμβριο του 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε η κυριότερη πηγή τουρισμού αφού οι βρετανοί τουρίστες αποτέλεσαν το 25,5% (38.265) των συνολικών αφίξεων.

Ο κ. Βαβλίτης, επεσήμανε ότι σε περίπτωση που λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ρωσική αγορά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια καινούργια αγορά.

Όσον αφορά την περσινή σεζόν ο κ. Βαβλίτης ανέφερε ότι, «σε γενικές γραμμές ήταν ικανοποιητική αν και υπέφεραν τα ξενοδοχεία τα οποία ήταν εξαρτημένα πέραν του 60% με 70% από τη ρωσική αγορά».

Πρόσθεσε ότι η ξενοδοχειακή βιομηχανία δέχθηκε βαρύ πλήγμα λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, μια αύξηση που υπολογίζεται στο 50% έως 60% για κάθε ξενοδοχειακή μονάδα, αλλά και από την αύξηση τις τιμής των προϊόντων πρώτης ανάγκης.

Δηλώσεις του Προέδρου του ΣΤΕΚ, Άκη Βαβλίτη στην Stockwatch

Ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ>> https://www.stockwatch.com.cy/el/article/toyrismos/krisimi-hronia-gia-toyrismo-varometro-oi-protes-kratiseis