• Αναπτύχθηκαν θέματα όπως η πράσινη μετάβαση, η βιωσιμότητα και αειφορία στον τουρισμό, οι νέες τάσεις και προκλήσεις του τομέα της φιλοξενίας

 Σημαντικά συμπεράσματα και εισηγήσεις εξήχθησαν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του ΣΤΕΚ, το οποίο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, παρουσία του υφυπουργού Τουρισμού, Κώστα Κουμή, πρεσβευτών, κρατικών αξιωματούχων, επιχειρηματιών και επαγγελματιών από το χώρο της Ξενοδοχειακής και ευρύτερης Τουριστικής Βιομηχανίας της Κύπρου και της Ελλάδας.

Μέσα από τις ενότητες του συνεδρίου, με τίτλο «Τα νέα δεδομένα απαιτούν ένα πιο ανταγωνιστικό μοντέλο», αναπτύχθηκαν θέματα όπως η πράσινη μετάβαση, η βιωσιμότητα και αειφορία στον τουρισμό, οι νέες τάσεις και προκλήσεις του τομέα της φιλοξενίας και ο ρόλος του κυπριακού και ελλαδικού τουρισμού στις οικονομίες των δύο χωρών.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν πέραν των 250 ατόμων, ενώ ανάμεσα στους ομιλητές ήταν καθηγητές Πανεπιστημίων και εκπρόσωποι από μεγάλους οργανισμούς, επιχειρήσεις και ιδρύματα.

Χαιρετίζοντας το συνέδριο ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Κώστας Κουμής δήλωσε: «Στο Υφυπουργείο Τουρισμού εργαζόμαστε μεθοδικά και με πλάνο με βασική προτεραιότητά μας την οικοδόμηση του ανθεκτικού τουρισμού», επισημαίνοντας πως «πίσω από την έννοια βιώσιμος τουρισμός βρίσκεται πρωτίστως ο σεβασμός, προς τους ανθρώπινους αλλά και τους φυσικούς μας πόρους». Ο κ. Κουμής αναφέρθηκε και  στις προκλήσεις και τα προβλήματα στον τομέα του τουρισμού εστιάζοντας  στην εποχικότητα την οποία χαρακτήρισε ως ένα δύσκολο θέμα που συνδέεται με πολλές παραμέτρους, για το οποίο όμως υπάρχουν σχεδιασμοί. «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μαζί με τους Ευρωπαίους ομολόγους μου έχουμε θέσει το ζήτημα επιμένοντας ότι πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία και έχουμε καταθέσει ξεκάθαρη πρόταση. Ως Υφυπουργείο σας διαβεβαιώ ότι θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε σας προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο».

Στη δική του παρέμβαση ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ, Άκης Βαβλίτης σχολίασε ότι «ένα εκ των βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κυπριακός τουρισμός είναι η εποχικότητα η οποία στέλνει χιλιάδες κόσμο στην ανεργία. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουμε όλοι οι αρμόδιοι φορείς συλλογικά, μέσα από ένα αποτελεσματικό στρατηγικό σχεδιασμό».

Από την πλευρά του, ο ΓΓ Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, του Υπουργείου Τουρισμού Ελλάδας, Μύρων Φλουρής, επικεντρώθηκε στον παράγοντα της ανθρώπινης φιλοξενίας τονίζοντας ότι αυτή είναι που κάνει τη μεγάλη διαφορά στον τομέα του τουρισμού. «Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι οι άνθρωποι. Το ζητούμενο είναι να δουλέψουμε ομαδικά, κινητοποιώντας τις τοπικές κοινότητες να αγαπήσουν τον τόπο τους, και να δράσουν με ευαισθησία, έτσι ώστε να τον αναδείξουν σωστά, προς όφελος όλων».

Στην παρέμβασή του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος ΣΕΤΕ, Αλέξανδρος Θάνος συνεχάρη τον ΣΤΕΚ για το πλήρως εμπεριστατωμένο και επιτυχημένο Συνέδριο που διοργάνωσε, και αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ ΣΕΤΕ και ΣΤΕΚ, η οποία όπως είπε θα δημιουργήσει ένα πεδίο προστιθέμενης αξίας μεταξύ των δύο χωρών, συμβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των προορισμών. «Η συνεργασία των Συνδέσμων βοηθά τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να αναπτύσσουν κοινές στρατηγικές και ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Η από κοινού διαχείριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Κύπρος ως τουριστικοί προορισμοί αποτελεί στρατηγική και των δύο συνδέσμων».

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Ο.Τ. Άντζελα Γκερέκου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της οικονομίας μας. Δεν υπάρχει ποιοτικός τουρισμός αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, συνεπώς η αναβάθμισή τους απαιτεί την επείγουσα προσοχή μας. Κυρίαρχος στόχος μας είναι ο ποιοτικός τουρισμός σε όλα τα επίπεδα, ο οποίος όμως χρειάζεται συνεχή ανατροφοδότηση», δήλωσε η κ. Γκερέκου προσθέτοντας ότι «ο επισκέπτης είναι ο καλύτερος πρεσβευτής μας και αυτό που πρέπει να του προσφέρουμε είναι αυθεντικές, εξατομικευμένες εμπειρίες».

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής της στις εργασίες του συνεδρίου, η Destination Manager Cyprus & Malta της TUI, Tracey Steele, αναφέρθηκε στις μελλοντικές τάσεις στον τομέα του τουρισμού τονίζοντας ότι η αγορά μεγαλώνει και η βιωσιμότητα είναι ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό στοίχημα το οποίο θα πρέπει να κερδίσουμε. «Είναι πολύ σημαντικό να επικεντρωθούμε στην εξειδίκευση και εξατομίκευση εμπειριών, εστιάζοντας στα βασικά μας πλεονεκτήματα», σημείωσε.

Χαιρετίζοντας το Συνέδριο, ο  Γραμματέας του ΣΤΕΚ, Σωκράτης Σολομίδης, τόνισε ότι ως προορισμός έχουμε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα μια πλειάδα  προκλήσεων. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας, στα αυξημένα επιτόκια που επιβαρύνουν αισθητά το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού, στα τεχνικά προβλήματα με συγκεκριμένους τύπους αεροσκαφών που προέκυψαν τους τελευταίους μήνες και μπορεί να οδηγήσουν σε ακυρώσεις πτήσεων ή ακόμα και ολόκληρων δρομολογίων και στην έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού η οποία οξύνεται χρόνο με τον χρόνο.

Παράλληλα με το συνέδριο, στο χώρο λειτουργούσε έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών που απευθύνονταν στην τουριστική βιομηχανία για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις του κλάδου, την οποία εγκαινίασε ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής.

Διοργανωτές του Συνεδρίου, το οποίο ήταν υπό την αιγίδα του υφυπουργείου Τουρισμού, ήταν ο ΣΤΕΚ και η Top Kinisis ενώ μέγας χορηγός ήταν και φέτος η Ελληνική Τράπεζα. Χορηγοί και υποστηρικτές του συνεδρίου ήταν οι KPMG, Isotech, Sml, Υφυπουργείο Τουρισμού, Hermes Airports, Living Contract, Dimco-Level, Ergo Energy, JCC, Hilton, Coneq, Trapalides, Book Your WeddingDay.com, HRD, Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης, Bakali ενώ επίσημος αερομεταφορέας ήταν η Aegean Airlines.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΕΣ

Αντώνης Παρτζίλης και Ξένια Λοϊζίδου

Γεωργία Ζούνη

Φοίβη Κουντούρη

Ιωάννης Παππάς

Μαρία Κουρούπη

Tracey Steele

Σωκράτης Σολομίδης

ΒΙΝΤΕΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ